Amaranthus caudatus

Šćir, livadni repak

Foto: Flora magazin
Šćir, livadni repak
01.12.2016.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Opis: Ime biljke potječe od grčkih riječi a, što znači 'ne', i maraino – 'venuti', a odnosi se na cvjetove koji vrlo dugo izgledaju svježe. To je jednogodišnja biljka koja se uspješno uzgaja na cvjetnim gredicama. Postoje vrste koje se uzgajaju i kao lončanice.

Amaranthus caudatus naraste od 65 do 100 cm, atraktivna je biljka zbog svoje visine i uspravnih stabljika koje pak nose duge grimiznocrvene cvatove nalik na repove koji se javljaju ljeti. Dužina varira od 15 do 35 cm. Sadi se na otvorenome u lipnju, na sunčanom mjestu, iako će podnijeti i laganu polusjenu. Ne podnosi hladnoću. Listovi su naizmjenični, s dugom peteljkom, zeleni, a mogu biti i zelenocrvenkaste boje.

Dobro je svako vrtno tlo iako ga je korisno prije sadnje pognojiti organskim hranjivom. Tlo uvijek treba biti umjereno vlažno. Cvjetovi se mogu koristiti i za rez, a osobito su zahvalni jer dugo vremena zadržavaju lijepu boju.

Primjena: na cvjetne gredice u vrtu, u cvjetne sandučiće.

Napomena: nakon sjetve, nicanje se može očekivati za otprilike dva tjedna, odrasle biljke sade se na otvorenome kada prestane opasnost od mraza.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.