berba gljiva
Povratak na članak

Osnovno pravilo glasi: Vrganji koji na presjeku zadrže istu boju jestivi su, oni koji mijenjaju boju nisu

Iako vrganji spadaju među sigurnije gljive za berbu, oprez nikada nije naodmet. Najčešće se zamijeni za žučnu gljivu (Tylopilus felleus), koja na prvi pogled podsjeća na vrganj, ali ima ružičaste pore i izrazito gorak okus

Komentari 1

YU
YurraSickpark
10:08 28.09.2025.

Molim da se smjesta promijeni naslov članka jer ovo spada pod širenje dezinformacija. Naime, u literaturi je opisano mnogo jestivih vrsta vrganjevki koje mijenjaju boju prilikom ozlijede tkiva, a neke su odlične jestive vrste (npr Butyrboletus appendiculatus, B., regius, B. fechtneri). Da, postoje nejestive i otrovne vrganjevke koje mijenjaju boju, ali to nije razlog da se cijela kategorija proglasi nevaljalom. Također, "oni koji mijenjaju boju nisu (jestivi)" nije jednako kao i "oni koji mijenjaju boju mogu biti problematični". Molim autora da nauči parafraziranje. Ako autor ili redakcija imaju kakvih nejasnoća molim da prouče literaturu ili se obrate vodstvu nekog od gljivarskih društava.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.