Naslovnica Nekretnine

ADAPTACIJOM stana od 67 m2 do dodatne dječje sobe

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!
16. travnja 2014. u 10:43 0 komentara 1289 prikaza
tlocrt
Foto: Zvonimir Vidović
Pogledajte galeriju 1/3

Bračni par s dvoje djece u dobi od 6 i 12 godina ispituje mogućnosti adaptiranja stana u sklopu stambene zgrade iz 1970.godine. Želja investitora je dobiti suvremeno uređen stambeni prostor s dodatnom dječjom sobom. Stan ima jednostranu južnu orijentaciju.

U tlocrtu postojećeg stanja vidi se nepovoljan položaj dnevnog boravka u odnosu na ulaz u stan – dijametralno suprotna pozicija. Dnevni boravak je prostorija zidom odvojena od kuhinje i blagovaonice što je u stanu s dvije spavaonice prihvatljivo i poželjno, no obzirom da se adaptacijom ovog stana planira izvedba dodatne sobe, upravo dnevni boravak, s većinom svojih obodnih zidova, skriva potrebne kvadrate te se racionalnim rasporedom prostor može organizirati prema primarnim potrebama stanara.

tlocrt | Autor : Zvonimir Vidović Foto: Zvonimir Vidović

Novom dispozicijom se zadržava pozicija manje postojeće sobe uz loggiu. Na pozicijama kupaonice, veće sobe i blagovaonice predviđaju se manje preinake - pregradni zid između kupaonice i veće sobe se translatira te se na taj način se dobiva dodatni prostor uz ulaz za izvedbu wc-a za goste čime se povećava standard samog prostora.

Veći zahvat je rušenje zida između predsoblja i kuhinje, odnosno dnevnog boravka. Ovo je nužan zahvat kojim se otvara središnji prostor stana i stvara nova pozicija za sklop dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje. Novi dnevni boravak ima prirodno osvjetljenje, vizualno je prostran jer je jedinstven prostor s blagovaonicom i ima neposrednu vezu s loggiom. Nova dječja soba je pregradnim zidom odvojena od dnevnog boravka. Na ovaj način su sve tri spavaće prostorije odvojene čime je ukinut klasičan spavaći trakt, ali istovremeno je dobiven središnji dnevni prostor u vidu sklopa dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje koji te zasebne sobe povezuje. Prostor je funkcionalan i optimalno iskorišten izvedbom ugradbenih ormara.

tlocrt | Autor : Zvonimir Vidović Foto: Zvonimir Vidović

S obzirom na to da je sama zgrada iz 1970. godine, adaptacija ovakvog stana odlična je prilika za istovremenu izvedbu mjera poboljšanja energetske učinkovitosti i time povećanja cijene nekretnine.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.