LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Savjetujemo vam: Koje podne materijale kada trebate birati?

Naša suradnica Ankica Juričević detaljno objašnjava prednosti svih vrsta podnih obloga
06. travnja 2020. u 09:33 0 komentara 8294 prikaza
pod parket
Foto: Ankica Juričević
Pogledajte galeriju 1/7

Pri uređenju doma treba imati na umu da osim samog namještaja i drugih detalja, izbor podnih obloga u prvom redu utječe na udobnost i kvalitetu stanovanja. Podovi vizualno mogu uljepšati interijer, a isto tako pogrešan izbor podnih obloga može ostaviti loš dojam. Ponuda podnih obloga na tržištu zaista je velika, a u novije vrijeme pojavljuju se i novi materijali.

Pri izboru podnih obloga treba uzeti u obzir više čimbenika, kao što su namjena, estetika, kvaliteta i cijena. Kako bismo se snašli u moru raznih proizvoda koji se nude na tržištu, kao što su parket, laminat, kamen, keramičke pločice, linoleum, epoksidni podovi, tapisoni i drugo, trebamo znati koje prostorije oblažemo odgovarajućim podnim oblogama.

Općenito je trend da se cijeli stan obloži jednom podnom oblogom pa se često keramičke pločice ili drvo postavljaju u svim prostorijama. Keramičke pločice dijelimo na unutarnje i vanjske. Unutarnje pločice su glazirane i prekrivene sjajnom ili mat glazurom. Vanjske pločice moraju biti protuklizne i otporne na smrzavanje, deblje su i većih su dimenzija.

pod parket | Autor : Ankica Juričević Foto: Ankica Juričević Pri kupnji pločica birajte one protuklizne, osobito za vanjske prostore

Drveni pod odiše toplinom i ljepotom, a najčešće se koristi masivni parket, gotovi parket i seljački pod. Najzastupljeniji drveni pod je masivni parket, koji je deblji od gotovih parketa i može se nekoliko puta brusiti i ponovo lakirati. Može biti različitih debljina i dimenzija, a radi se od različitih vrsta drva te o tome ovisi njegova čvrstoća. Kod nas je hrast najsigurniji izbor za kvalitetu i tvrdoću, a može biti u tamnijoj ili svjetlijoj varijanti. U novije vrijeme popularan je izbijeljeni hrast.

pod parket | Autor : Ankica Juričević Foto: Ankica Juričević Klasični parket može se više puta brusiti i lakirati

Među kvalitetnije drvo ubraja se još i kanadska orahovina, ebanovina, bambus, ariš, mahagonij, javor i tikovina, koja je otporna na vlagu pa je pogodna za kuhinje, kupaonice i terase. Bukva, jela, javor i smreka su mekši te su skloniji oštećenjima. Na tržištu se nude i razne vrste gotovih parketa koji mogu biti dvoslojni ili troslojni. U ponudi su i razne vrste laminata izrađenih od iverice ili drvenih vlakana obrađenih umjetnim završnim slojem koji imitira strukturu prirodnog drveta. Prednost laminata je niža cijena i brzo postavljanje. Seljački pod je masivan pod od širokih dasaka. Postavlja se u prostorima u kojima se želi postići rustikalni dojam.

pod parket | Autor : Ankica Juričević Foto: Ankica Juričević Puno drvo najbolji je izbor za stubišta

Za ljubitelje klasike, elegancije i ekskluzivnosti kamen bi bio najbolji izbor. Prednost kamena u odnosu na ostale materijale je dugotrajnost te otpornost na habanje, vlagu i kemikalije. Kamen je dosta skup materijal pa se na tržištu nude zamjenski (jeftiniji) materijali. Najčešće su to dekorativni betoni s posebnim dodacima koji imitiraju kamen.

Dobar izbor za kuhinju je linoleum. Izrađen je od prirodnih materijala. Vrlo je izdržljiv i antialergijski pa se često koristi u prostorima u kojima borave djeca. Poseban trend su lijevani podovi od epoksidne smole koji izgledaju elegantno i čisto, bez spojeva i fuga. Ta vrsta poda nudi neograničen broj uzoraka, kombiniranja boja i dizajniranja po želji.Najčešće se njome oblažu kuhinje i kupaonice, pa čak i cijeli stanovi. Novost na tržištu su i kerlit ploče, koje su velikih dimenzija i debele samo tri milimetra. Izrazito su tvrde, a važno je i to da su savitljive te ih se lako može montirati i na zaobljene površine.

Originalno Stan s toliko originalnih rješenja da ćete poželjeti bar nešto prekopirati pospremanje čist dom U domu zaboravljamo očistiti ove 23 stvari, koliko ih je na vašoj listi? savjet plus Pet genijalnih prijedloga za uređenje doma, čak i ako ste u izolaciji! S dizajnerskim potpisom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.