08.12.2020. u 09:58

Imate li određen budžet za uređenje blagovaonice, svakako puno pozornosti posvetite odabiru kvalitetnog stola za blagovanje

Da biste dobili udobnost, kvalitetu i da bi vaša blagovaonica ispunila zamišljena estetska očekivanja, potrebno je malo više uložiti u tip blagovaonice srednjeg budžeta, do otprilike 10 tisuća kuna. Prije svega, važno je odabrati odgovarajuću, kvalitetnu, podnu i zidnu oblogu, koja nije ništa manje vrijedna od samog namještaja.

Blagovaonicu nije potrebno pretrpavati nepotrebnim namještajem, treba paziti da oko stola ima dosta mjesta za prolaz. Kada govorimo o stolcima, osim same udobnosti važno je imati na umu da se ne smije štedjeti na njihovoj kvaliteti.

Foto: Zara Home

Na čemu se ne štedi

Stolci bi trebali biti otporni na mrlje, po mogućnosti od vodonepropusnog materijala. Zanimljiv izbor su stolci izrađeni od pleksiglasa (akrilnog stakla). Modernog su dizajna, čvrsti, otporni i prozirni, u različitim bojama ili bezbojni. Od velike važnosti je, osim dizajna, i udobnost. Za sve stolce izrađene od tvrdih materijala koji nisu tapecirani preporučuje se upotreba jastučića zbog osjećaja topline i mekoće. Dobro je investirati u stolce čije se presvlake mogu skidati i prati, a najbolje je imati dvije ili tri različite vrste presvlaka.

stolovi
1/11

Svakom zamjenom presvlaka vaša će blagovaonica dobiti novi, svježiji vizualni dojam. Zanimljiv detalj u blagovaonici može biti jedna klupa koja služi umjesto stolaca s jedne strane stola, dakle za sjedenje, a ujedno može poslužiti i kao spremište.

Klupe će se najbolje uklopiti u skandinavski stil uređenja i izgledat će uistinu efektno. Za što efektniji vizualni dojam blagovaonice važnu ulogu imaju stolnjaci i nadstolnjaci. Promjenom stolnjaka, koji bi trebao biti u skladu s presvlakama i ostalim detaljima u blagovaonici, te samim aranžiranjem stola oduševit ćete svoje ukućane i prijatelje koji će se veseliti boravku i zajedničkom druženju u toj prostoriji.

Stolovi su uglavnom izrađeni od drva, stakla ili kamena. Za blagovaonicu u ovoj klasi cjenovno bi bio prihvatljiv stol izrađen od punog drva, medijapana ili kaljenog stakla.

Foto: pixabay

Detalji čine razliku

Drvo se smatra najpogodnijim materijalom za stol, a općenito je važno da mu je gornja ploha otporna na grebanje i visoke temperature. Investiranjem u dobre podloške osigurat ćete što manja oštećenja stola. Uz stol i stolce u blagovaonici dobro će doći i neka komoda ili vitrina za odlaganje posuđa koja će stilski odgovarati ostatku stana. Komoda ne služi samo za pohranu stvari, nego može imati i posebnu estetsku ulogu, izložimo li na njoj vazu, lampu ili svijećnjak, a na zidu iznad nje možemo postaviti ogledalo ili slike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije