ATRAKCIJA NA BALKONU

Zašto biste trebali saditi kelj u teglama?

Foto: Thinkstock
ukrasni kelj
Foto: Thinkstock
ukrasni kelj
Foto: Thinkstock
ukrasni kelj
Foto: Thinkstock
ukrasni kelj
30.10.2014.
u 09:00
Neke biljke kupusnjače zbog svoje ljepote i kolorita poput ukrasnog kelja koriste se u posljednje vrijeme ne samo za jelo već i kao cvijeće.
Pogledaj originalni članak

U vrtovima i na balkonima onih koji su mislili na vrijeme, pa ga zasadili u kasno proljeće, sada je u punom sjaju kupus, odnosno kelj. I to ne samo onaj obični, nego i ukrasni, koji zbog svojih boja - žute, ružičaste i ljubičaste i čipkasih listova plijeni pažnju i predstavlja pravu atrakciju u vrtu, okućnici ili na balkonu gdje ga možete držati zasađenog u teglama.

Ukrasni kelj je i jestiv i možete ga spravljati kao i klasični kelj, no zbog križanja gorčeg je okusa i nije tako ukusan. Zbog toga ga uglavnom, od kada se počeo uzgajati u Americi 80-ih godina prošlog stoljeća, koristimo kao ukrasnu biljku.

Ako ga i niste stigli zasaditi, ne očajavajte - možete ga kupiti i prvom supermarketu te zasaditi u vrt ili ostaviti u teglama i ukrasiti njima balkon ili ulaz u kuću. Ne bojte se da će biti kratkog vijeka, te da će ga uništiti niske temperature. Ukrasni kelj svoje prekrasne boje i dobiva tek kada zahladi. Ovo je njegovo vrijeme i trajat će postojano cijele zime čak i onda kada se sve zaledi ili padne snijeg. Možete ih presaditi u veće tegle i kombinirati s drugim jesenskim cvijećem - pernecijama, erikama, maćuhicama, asterom ili ciklamama ili plodovima jeseni (dunjama, ukrasnim tikvicama) pa će vaš balkon oživjeti bojama u tmurnim zimskim danima.

Naročito je atraktivan ako nabavite više tegli kelja pa ih poredate jednu do druge ili ako ih u vrtu zasadite u grupi. Poigrajte se s različitim vrstama ukrasnog kelja (osaka, tokio, paun...) i dobit ćete pravu lisnatu simfoniju. Ukrasni kelj može naći mjesto i u vašoj vazi (posebno vrste s dugim korijenom sunset i sunrise) - i dugo će potrajati, no zbog neugodnog mirisa koji širi mijenjajte vodu barem jednom dnevno.

>>Htjeli biste zimi uzgajati povrće na balkonu? Evo kako!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.