Paljenje 45 000 svjećica uživo gledaju deseci tisuća ljudi

Za Rockefellerovo drvce postoji čak i skautska služba

Foto: Press Association/PIXSELL
Rockefeller drvce
Foto: Press Association/PIXSELL
Rockefeller drvce
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
25.12.2013.
u 00:00
Otkrijte nešto više o najpoznatijem božićnom drvcu na svijetu koji se u srce Manhattana postavlja već 82 godine
Pogledaj originalni članak

Možda vam se čini da je božićno drvce na Jelačićevom trgu baš lijepo i veliko ili da su ona u trgovačkim centrima najraskošnija koja ste vidjeli, ali na svjetskom prvenstvu drvaca zapravo ne bismo imali šanse.

Drvce ispred Rockefellerovog centra u New Yorku već godinama suvereno drži status najpoznatijeg na svijetu. Doduše, reći “drvce” bilo bi čisto omalovažavanje ove šumske grdosije, čija je prosječna visina od 21 do 30 metara, no adekvatne uvećanice nemamo...

Samo jednom davno ono je bilo normalnih dimenzija od “samo” šest metara. Naime, prvo je postavljeno 1931. godine kada je ovaj ogromni poslovni kompleks tek bio u nastajanju. Legenda kaže kako su građevinski radnici, dok još nisu postavili ni temelje, skromnu jelu okitili papirnatim vijencima, voćem i praznim konzervama, a tradicija se, izuzev 1932. godine, nastavila do danas...

Jela se u međuvremenu prometnula u smreku koja se mjesecima uoči Božića pomno bira. Štoviše, smreke se skautiraju letom helikopterom iznad nekoliko američkih država dok se ne nađe idealna kandidatkinja. Što se tiče broja lampica, on je proporcionalno s godinama rastao pa danas iznosi čak 45 tisuća, postavljenih na 10-ak km kabela. Za Amerikance koji vole megalomaniju, bilo je to više nego dovoljno da postavljanje ovog drvca dobije prijenos na nacionalnoj televiziji i desetke tisuća gledatelja koji uživo dođu gledati svjetlosni spektakl.

Ta ceremonija koja se održava krajem studenog ili početkom listopada, službeni je znak za početak blagdanskog doba. Divovska smreka skida se 6. siječnja, a potom sedrvol koristi za izgradnju kuća beskućnicima. Osim njujorške smreke, kojoj po svim kriterijima nema premca, u božićno vrijeme svijet obiđu slike drvca na Trgu sv. Petra u Vatikanu, u pariškoj Galeriji Lafayette te na Crvenom trgu u Moskvi. Iako su ona možda i ljepše okićena, Rockefellerovo ima cijelu priču iza sebe i zasad drži nedodirljiv status.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.