SKLADIŠTENJE

Voće i povrće: svaka namirnica ima svoja pravila za čuvanje

Foto: Thinkstock
Voće i povrće: svaka namirnica ima svoja pravila za čuvanje
04.09.2015.
u 10:29
Otkrivamo kako stručno uskladištiti, pohraniti ili preraditi voće i povrće kako bismo u njegovim okusima uživali u zimskim mjesecima
Pogledaj originalni članak

Luk i krumpir moramo čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Tako tim važnim namirnicama osiguravamo da što duže ostanu svježe i da ne proklijaju. Grah je preporučljivo staviti u zamrzivač kako se ne bi pojavili žišci... Ni jedno voće i povrće prije skladištenja ne treba prati, a većinu povrća koju spremamo u zamrzivače prije zamrzavanja treba blanširati. To su samo neke male tajne skladištenja voća i povrća koje već uvelike dozrijeva. Jabuke, dunje i kruške mogu se sačuvati nekoliko mjeseci, ali sve drugo voće, poput marelica, šljiva, bresaka, grožđa ili neodoljivih bobica najbolje je što prije preraditi – ukuhavanjem, pripremanjem različitih likera, sokova ili kvalitetnim zamrzavanjem.

– Jabuke i kruške mogu ostati svježe do Božića, a za njihovo skladištenje potrebna je vlažna, tamna prostorija s manje zraka – preporučuje Zoran Grbavac, OPG proizvođač iz Banovine, dodajući kako su šljive osjetljivije. Za njih je potrebna prostorija bez vode, s optimalnom temperaturom oko 12 Celzijevih stupnjeva, što je u većini naših podruma ipak teže ostvarivo. Vlažnost prostorije u kojoj se čuvaju jabuke i kruške može se osigurati s kantama vode koja će postupno isparavati i vlažiti zrak. Preporuka iskusnog voćara je i da se svi plodovi beru zreli.

– Branjem nezrelog voća gubimo njegovu slast, a ne dobivamo ništa na njegovu očuvanju – ističe Grbavac. Jabuke i kruške iz hobi voćnjaka dobro je uskladištiti u drvenim kašetama te redovito pregledavati. Oštećene i nagnjile voćke treba odstraniti. Dinje, simbol mirisnih bakinih soba, treba skladištiti tako da se međusobno ne dodiruju, ali u njihovoj slasti bolje je uživati ako se, primjerice, skuha pekmez.

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Bobičasto voće, marelice, šljive ili breskve mogu se zamrznuti. Pravila kvalitetnog zamrzavanja nalažu da se koristi samo svježe ubrano voće, da se opere u hladnoj ili mlakoj vodi te da mu se izvade koštice i peteljke. Voće treba narezati na manje komade, rasporediti po širokom pladnju i staviti u zamrzivač. Tek kad se zamrzne, može se prebaciti željena količina u vrećice za zamrzavanje. Orašaste plodove, poput oraha, dobro je prosušiti i čuvati na temperaturi od +1 do -1 Celzijev stupanj. Ako su na toplijem, brzo se mogu pokvariti. Za pripremanje kompota, marmelada i različitih slatkih delicija, uvijek treba birati zdravo voće, ali i imati provjeren recept.

Nakon pripreme takvih delicija vrlo je važno i njihovo skladištenje – u čiste i sterilizirane staklenke, kvalitetno zatvorene patent-poklopcima ili celofanom. Dio voća, posebice jabuka, koji je natučen može se iskoristiti i za proizvodnju jabučnog octa. I upozorenje, krumpir, luk i jabuke nikada ne čuvamo u hladnjaku jer im hladnoća smeta.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.