Kolumna

Vlasac: prirodan čistač krvi i zaštita od oksidativnog stresa

Foto: Thinkstock
vlasac
Foto: Thinkstock
vlasac
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Zagrepčanka Tanja 30 m iznad tla sadi rotkvice, vlasac, peršin...
Foto: Thinkstock
vlasac
Foto: Thinkstock
vlasac
19.03.2016.
u 09:00
Luk drobnjak dokazano ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično djelovanje te dokazano smanjuje proizvodnju kolesterola
Pogledaj originalni članak

Prema zapisima iz 3000. g. pr. Kr., u Kini se luk drobnjak još tada rabio kao začin, a u Europu ga donosi Marko Polo.

Biljka koja je većini poznata kao vlasac u pučkoj se medicini rabi kod: bolesti krvi i krvnih žila, pročišćava krv i cijeli organizam, protiv visokog tlaka, slabe cirkulacije, raznih krvarenja, kolesterola, kod bolesti probavnog sustava – slabog apetita, sprečava nadimanje, uništava parazite i nametnike, protuotrov je kod trovanja hranom, koristan je kod tegoba s pražnjenjem crijeva...

Foto: Thinkstock

Također, pomaže kod bolesti mokraćnog sustava – pojačava mokrenje, kod infekcija, skorbuta, bolnih sunčevih opeklina, bolesti srca, bolesti pluća – kašlja i prehlade, bolova u grlu, lošeg daha, začepljenih nosnih kanala, gihta, alkoholizma, Alzheimerove bolesti, svih navedenih oboljenja u terapiji prehranom, kod slabosti tjelesnih funkcija koje stimulira na rad, kod uboda insekta (oblog).

Na temelju znanstvenih istraživanja luk drobnjak uvršten je u namirnice koje štite od oksidativnog stresa, karcinoma pluća i usne šupljine. Alicin ima jako antibakterijsko djelovanje te se rabi kao lokalni dezinficijens i fungicid, ali je manje učinkovit u odnosu na bijeli luk i luk.

Laboratorijska istraživanja alicina potvrđuju da smanjuje proizvodnju kolesterola i krutost krvnih žila te dovodi do smanjenja krvnog tlaka, blokira formiranje ugrušaka te smanjuje rizik od bolesti arterija i periferne vaskularne bolesti.

Foto: Thinkstock

>>Medvjeđi luk idealan je za proljetno jačanje organizma

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.