TRIKOVI ZA UREĐENJE

Velike ideje za malene okućnice, pokušajte napraviti sami ove cool zahvate

Foto: Shutterstock
Velike ideje za malene okućnice, pokušajte napraviti sami ove cool zahvate
20.08.2023.
u 07:00
Donosimo savjete kako pretvoriti malene vrtove u prave oaze stvorene za uživanje
Pogledaj originalni članak

Okućnica ne mora nužno biti velika da biste uživali u mogućnostima koje nudi: privatnost, mir, opuštanje i druženje… sve ove dobrobiti može osigurati i malo kvadrata. Bitno je da ih uredite sa stilom i uživat ćete u svojoj malenoj oazi kao da je velika.

Obojite podne obloge

Dok je prirodna boja drveta klasična boja na koju pomislimo kada govorimo o podnim daskama okućnice, ako se ohrabrite i obojite daske nekom drugom bojom, osigurat ćete pamtljiv dojam – pogotovo u malenom prostoru. Svijetlije nijanse mogu otvoriti prostor, a tamnije će stvoriti atmosferu prikladniju privatnosti i intimi.

Ogledalima povećajte prostor

Baš kao što dizajneri interijera savjetuju korištenje ogledala kako biste vizualno povećali prostoriju, ovim se trikom možete poslužiti i prilikom uređenja okućnice. Domišljato smjestite ukrašeno ogledalo u kut uređene terase ili vrta.

Foto: Cox & Cox

Dodajte vertikalni vrt

Viseći, vrtikalni vrtovi stvoreni su za malene prostore. Napravite uspravne konstrukcije iz kojih niče začinsko ili ljekovito bilje, povrće, cvijeće... Što god poželite! Provjerite o kakvim smo vertikalnim vrtovima već pisali u članku 15 sjajnih ideja za vertikalni vrt u vašem domu ili 3 kreativne ideje za vertikalni vrt.

Foto: Privatni arhiv
vertikalni vrt

Pomiješajte materijale

Iako je vaša okućnica malena, ne mora značiti da ona nužno mora biti jedinstveno uređena. Korištenje različitih materijala stvorit će osjećaj dimanike, prostor će odijeliti i učiniti ga višefunkcionanim, a samim time i većim. Neka jedan dio vaše okućnice bude predodređen za sjedenje (namještaj od ratana i drvene podne obloga), u drugom stvorite jezerce, a u trećeom puteljak popraćen cvijećem.

Foto: Falling Water Landscape

Više prostora za sjedenje

Ako se u vašem vrtu nalazi čvrsto drvo s debelim deblom – iskoristite ga! Objesite ljuljačku koja će služiti za sjedenje i opuštanje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.