ATRAKTIVNA ŠPILJA

Uređena Veternica: Nova pristupna staza i rasvjeta, te videonadzor i detektori pokreta

Foto: domosfera.hr
Uređena Veternica: Nova pristupna staza i rasvjeta, te videonadzor i detektori pokreta
03.09.2015.
u 15:13
Veternica inače sadrži brojne atrakcije među kojima su tzv. vrtložni lonci, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap...
Pogledaj originalni članak

Špilja Veternica u Parku prirode Medvednica, inače šesta po veličini u Hrvatskoj, sada je još atraktivnija za posjetitelje. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je sa 1,7 milijuna kuna financiralo uređenje špilje kroz Projekt integracije u EU Natura 2000. Tako je, među ostalim, obnovljena pristupna staza špilji, uređeno je dječje igralište i plato ispred špilje. Postojeća rasvjetna tijela zamijenila je nova LED rasvjeta, a postavljen je i videonadzor i infracrvene kamere te uveden sustav detektiranja pokreta i audiosustav.

– Park prirode Medvednica kontinuirano bilježi rast posjetitelja, pa je u prvih osam mjeseci 2015. naplaćeno 18.313 ulaznica za sadržaje u sklopu parka, što je 14 posto više nego lani u istom razdoblju. Ulaz u park se ne naplaćuje, a procjenjuje se da ga svake godine posjeti više od milijun ljudi. Projekti poput uređenja Veternice dio su naše strategije održivog razvoja Medvednice – izjavila je ravnateljica PP Medvednica Snježana Malić Limari.

Veternica inače sadrži brojne atrakcije među kojima su tzv. vrtložni lonci, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosili pradavnih školjaka i ježinaca. U njoj su tijekom povijesti boravili neandertalci, rimski vojnici i ljudi iz srednjeg vijeka. Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Domosfera!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.