Ljekovito bilje

Šalica čaja od anisa smiruje dušu

Foto: Dom i vrt
Šalica čaja od anisa smiruje dušu
13.07.2013.
u 00:15
O ljekovitom bilju, upotrebi i pripremi raznih pripravaka piše homeopat i autor knjiga Ivan Lesinger
Pogledaj originalni članak

Anis je tvoj jastuk koji te čuva od loših snova, engleska je narodna izreka. Da se uvjerite, popijte šalicu anisova čaja prije spavanja. Anis otvara, grije i jača želudac i druge probavne organe. Ljekovito djeluje na dva načina. Prvo djelovanje je grijanje abdomena, što pomaže kod želučanih bolova, kronične dijareje, povraćanja, mučnine te dječjih želučano-crijevnih problema, uklanja vjetrove te se koristi kod nadimanja i grčeva koji nastaju od plinova skupljenih u crijevima. Čaj od sjemena anisa izvrsno smiruje.
Drugo ljekovito djelovanje anisa je u liječenju bronhija. Eterično ulje anisa rastapa i omekšava sluz i sprečava grčeve mišića u najmanjim bronhijama. Rezultat djelovanja je olakšano iskašljavanje, a ispljuvak je rjeđi. U liječenju astme, bronhitisa, nesanice, gripe, prehlade i kašlja sjeme anisa je izvrsno pomoćno ljekovito sredstvo koje u obliku čaja rado piju i djeca. Anis je i afrodizijak, pogotovo kuhan u vinu i zaslađen medom. Ovako pripremljen stimulira rad bubrega i mjehura te stvaranje mlijeka kod dojilja, ali je zabranjeno anis uzimati za vrijeme trudnoće. Čaj od anisa djeluje na pravilan rad žuči. Dobro djeluje na peristaltiku i crijevnu mikrofloru te pomaže pri eliminaciji raznih parazita. Eterično ulje anisa koristi se i za vanjsku uporabu te se, primjerice, uspješno primjenjuje kod uništavanja ušiju. Žvakanje sjemena anisa potiče uklanjanje glista kod djece, a djeluje i laksativno te otklanja loš okus i zadah iz usta. U novije vrijeme rabi se u liječenju raka prostate, hepatitisa i ciroze jetre. Najnovija istraživanja usmjerena su na djelovanje anisova ulja koje je slično djelovanju adrenalina na mišiće i srce, kao i na stimulativno djelovanje na CNS i respiratorni sustav. Anis povećava broj leukocita u krvi. Ulje anisa izvana rabimo kod uboda insekata, za masažu čela kod glavobolje i sinusa te za inhalacije kod astme, bronhitisa i jakog kašlja. U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za kolače i kruh. Koristi se u kozmetici i u proizvodnji likera.

Univerzalni čaj
(za navedene bolesti, a posebno dišne i probavu organe)
1 žličica od kave sjemena anisa, 2 dl vode
Priprema: sjeme preliti kipućom vodom. Poklopiti, pustiti da odstoji 15 minuta i procijediti.
Uporaba: uzimati tri puta dnevno poslije glavnih obroka, a najbolje je između obroka i prije spavanja. Čaj se pije vruć i u gutljajima, zaslađen medom. Za liječenje probavnih organa pije se bez meda, nezaslađen.
Napitak
(za ublažavanje kašlja)
1 čajna žličica sjemena anisa (samljevenog u mlincu za kavu), 1 šalica mlijeka

Priprema: sjeme kuhati u šalici mlijeka 5-10 minuta. Zasladiti medom od kadulje.
Uporaba: uzimati tri puta dnevno po šalicu napitka prije jela kod bronhitisa i velikog kašlja.
Tinktura
(protiv nadutosti, za omekšavanje sluzi)
1 dio sjemena anisa, 5 dijelova 90-postotnog alkohola
Priprema: sjeme anisa namočiti u alkoholu u tamnoj boci i začepiti. Svaki dan obvezno promućkati. Bocu držati na toplom mjestu 10 dana, ne na suncu. Procijediti.
Uporaba: uzima se 1 do 3 grama dnevno, prije jela. Kad se daje djeci, stavlja se 5-10 kapi na šalicu čaja, odnosno onoliko kapi koliko dijete ima godina.
Sirup
(za jačanje želuca)
50 g samljevenog sjemena anisa, 50 g samljevenog sjemena komorača, 25 g limunove kore (suhe i istucane u prašak), 250 g kandisa ili meda, 6-7 dl vode.
Priprema: u litrenu bocu staviti sastojke, dobro izmiješati i začepiti. Staviti na toplo mjesto da odstoji šest tjedana.
Uporaba: piti natašte jednu čajnu žličicu.
Ulje-alkoholat
(kod raznih bolesti želuca, crijeva, jetre, pluća, maternice itd.)
2 g anisova ulja, 98 g 90-postotnog alkohola
Priprema: ulje anisa staviti u naznačenu količinu alkohola i promiješati.
Uporaba: uzimati tri puta po 10 kapi poslije jela s malo vode ili čaja.
Napitak
(za čišćenje krvi, želuca, mjehura, bubrega, za izbacivanje sluzi iz bronha, izlučivanje loših sokova iz tijela, poticanje živaca na rad, za reguliranje neurednog mjesečnog ciklusa)
6 g praha suhog istučenog korijena anisa, 1,5 dl vode, 1,5 dl vina, 2 žlice meda.
Priprema: prah anisa močiti 12 sati u mješavini vode, vina i meda. Staviti da prokuha 5 minuta. Poklopiti, pustiti da odstoji pola sata i procijediti.
Uporaba: piti dvije šalice dnevno, svakih pola sata jednu žlicu.
Homeopatija
Homeopatski lijek Illicium anisatum priprema se u obliku matične tinkture od sjemena zvjezdastog anisa. Rabi se za liječenje katara, kolika, kašlja, bolesti pluća, tegoba želuca, reume i raznih bolova.

NE PROPUSTITE: Anđeliku koristite za slab želudac i aritmije

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.