Vaš vrt

Osnovni alati za rad u vrtu

Foto: Shutterstock
Osnovni alati za rad u vrtu
11.03.2017.
u 07:00
Vrijeme je za cvijeće
Pogledaj originalni članak

Škare za orezivanje

Režu se ruže, ukrasno grmlje, ukrasne trave jer počinje novi rast. Pri uređenju gredica s peru- nikama uklonite staro lišće kako biste potaknuli rast novoga. Za sve to trebaju vam škare. Ove Stihlove namijenjene su za rezanje zeljastih biljaka, imaju antikorozivnu zaštitu i ergonomske ruč- ke obložene plastikom, utor za presijecanje žice.

Grabljice, motike

Za dobar uspjeh i uspješan posao uređenja cvijetnjaka nisu važni samo dobro sjeme, lukovice, presadnice i supstrat. Kako bi sve raslo i cvalo, treba prihranjivati, zalijevati, ukla- njati korove i prozračivati zemlju oko korijenja. Za to će vam trebati i kantice, grabljice, motike, lopatice za cvijeće. Većina proizvođača u svojim programima namijenjenim malim vrtlarima ima i posebno prilagođene alate za njih, s manjim drškama i lakše. Možete ih pronaći u vrtnim cen- trima i specijaliziranim trgovinama.

Sadnja lukovica

Iako se vrtovi već šarene od procvjetalih lukovica, onih koje se sade u jesen, i proljeće je doba sadnje lukovičastog cvijeća. Pa je tako travanj idealan da zasadite lukovice gladio- la, dalija, kala, begonija. Kako biste si olakšali taj posao, treba vam i alat kojim ćete lukovice jednostavnije zasaditi. Važno je dobro odrediti dubinu sadnje, a upravo to lakše ćete obavi- ti uz sadilicu lukovica, jedan od alata koji valja imati.

Zaštitite ruke

Bez obzira na to što radite, samo sijete i sadite ili ste u ruke uzeli i neki od alata, zaštitite ih rukavicama. U mnoštvu proizvoda možete pronaći one pletene od čvrstog poliamida, sa slojem gumene protuklizne mreže, kakve nudi i Stihl za 27,50 kuna, Jednako tako, kad radite alatima, ruke zaštitite malo čvršćim rukavicama, u kombinaciji tkanine i kože.

Za lakše usitnjavanje

Kad je zemlja jako tvrda, u nju ćete teško bilo što posijati. Kako biste je usitnili i na taj način omogućili sijanje i sadnju, poslužit će vam drobilica za gredice. Kad njome zemlju usitnite, lakše ćete napraviti mjesto za sjemenje ili klinom iskopati rupu u koju ćete zasaditi presadnice. Ista drobilica kasnije vam može poslužiti za uređenje i uljepšavanje gredica.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.