LJEKOVIT

Omiljen začin estragon puno je više od samo aromatične biljke

Foto: Shutterstock
Omiljen začin estragon puno je više od samo aromatične biljke
09.08.2017.
u 08:05
Poznat i pod imenima turkan, tarkanj, kozlac ili zmijina trav, estragon se odavno kultivira u kulinarske, ali i ljekovite svrhe.
Pogledaj originalni članak

Riječ je o trajnoj aromatičnoj biljci koja može narasti između 1,2 i 1,5 metara visine, tvoreći mali grm. Stabljika je okrugla, a listovi su linearni, dugi do osam centimetara, na rubovima slabo nazubljeni, a na krajevima lista dva puta razdijeljeni do šest centimetara. Korijen estragona je zmijolike forme.

Mladi listovi i stabljika estragona (Aetheroleum dracunculi) predviđeni su za jelo, a za sušenje cijela biljka u cvatu (Herba dracunculi) te posebno list i cvijet. Suše se na toplom i prozračnom mjestu u hladu a konačno osušen estragon se može pohraniti u hermetičku ambalažu.

Foto: Dom i vrt
estragon


U svježoj biljci ima oko 0,1-0,4 posto eteričnog ulja; suho lišće sadrži 0,4 posto eteričnog ulja, a neke vrste imaju i do 3 posto eteričnog ulja. Eterično ulje estragona lako isparava i biljci daje ugodan miris, a sastoji se od 70% estragola, do 20% terpena, zatim ocimena, sabinene, myrcene, kamfora, felandrena, pinene, limonene, eugenola, anisole, razne enzime, tanina, gorkih tvari, vitamina C i joda, kumarina itd.

Bogatstvo u kuhinji

Omiljen kao začin, estragon ima i mnoge zdravstvene dobrobiti na koje ne treba zaboraviti. Potiče bolju funkciju želuca – djeluje na probavu, pomaže razviti apetiti, otklanja nadutost i sprječava plinove, štiti od bolesti žuči i jetre, stimulira razne funkcije organa te je popularan kao preventivno sredstvo za rak. Stari su ga Grci koristili kao lijek protiv zubobolje, tj. žvakali su ga kada su htjeli umrtviti osjećaj u ustima, a ulje dobiveno iz sjemenki estragona (slično po sastavu anisu) ima jako antimikotičko djelovanje (koristi se za tegobe s gljivicama).

Foto: Shutterstock

Razlikujemo francuski estragon (koristi se za kuhanje, a ne može se uzgojiti iz sjemenki), ruski estragon (koji se može razmnožavati putem sjemenja, ali je zato znatno slabijeg okusa nego francuska varijanta) te španjolski estragon (podsjeća na francuski uz dodatak anisa). Francuska kuhinja ponosi se korištenjem estragona u većini jela, posebno kada su upitnaju piletina, riba i jela s jajima. On je jedan od sastojaka čuvenog umaka Bearnaise.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.