Svo povrće koje spremamo u zavrzivač treba dobro očistiti i oprati, po potrebi narezati na manje komade. Većinu povrća treba blanširati ili kratko prokuhati u kipućoj vodi. To se radi kako bi se sačuvala prirodna boja i okus povrća te da se unište bakterije. Primjerice, mrkvi treba 3, prokulici i celeru 4, paprikama, mahunama i grašku 2 minute.
Neko povrće prije blanširanja treba i kratko pripremiti. Primjerice, cvjetaču ili brokulu dobro je natrgati na cvjetiće, a u vodu dobro je dodati i malo limunovog soka. I gljive se mogu smrzavati. Šampinjone ili vrganje treba kuhati 5 minuta, a u vodu dodati i malo maslaca.
Nakon blanširanja povrće treba izvaditi i ohladiti pod mlazom hladne vode i dobro ocijediti. Najpraktičnije pakiranje je u plastične vrečice ili plastične posude, važno je tek da što više zraka izađe iz vrečice ili posude jer se povrće inače suši. Oprez, jednom odmrznutu hranu ne smijemo ponovo zamrzavati.
I usvojite korisnu i pametnu naviku - nakon čišćenja povrća sve ostatke odložite u posudu za kompostiranje.
PIše se "sve povrće".