najčešća pitanja

Niskoenergetske kuće isplative su i na moru i na kontinentu

Foto: Thinkstock
niskoenergetske kuće
Foto: Thinkstock
niskoenergetske kuće
Foto: Thinkstock
niskoenergetske kuće
Foto: Thinkstock
niskoenergetske kuće
18.02.2015.
u 13:45
Troškove gradnje niskoenergetskih kuća poskupljuje izolacija, ali sve uloženo se tijekom godina vraća, jer su računi za utrošenu energiju osjetno manji!
Pogledaj originalni članak

Posljednjih nekoliko godina sve više jača svijet o nužnosti kvalitetne gradnje, a niskoenergetske kuće sve su popularnije. Istodobno, koliko gradnja niskoenergetskih kuća košta, gdje su uštede i jesu li one jednako učinkovite u svim podnebljima, najčešća su pitanja koje investitori postavljaju stručnjacima. U suradnji s Tihanom Klofutar iz tvrtke Domusplus rješavamo neke od dilema.

Je li gradnja niskoenergetske kuće skuplja i koliko u odnosu na klasičnu gradnju?

U troškovima konstrukcije (nosiva konstrukcija zidova, stropova i krovište) odnos cijena je isti, ali čim je posrijedi izolacija cijena raste i otprilike je 15 posto veća. Istodobno treba znati da se sve uloženo vraća kroz manju potrošnju energije.

Na što se posebno mora obratiti pažnja tijekom projektiranja i gradnje niskoenergetskih kuća?

Na izolaciju koja je prva prednost, ali i postulat niskoenergetske gradnje. Niskoenergetski arhitektonski koncept također uključuje maksimalno korištenje sunčeve energije što bitno utječe na organizaciju unutrašnjeg prostora. Primarni se stambeni prostori, kao što su kuhinja, dnevni boravak i ostale prostorije u kojima se tijekom dana provodi znatan dio vremena, trebaju orijentirati na jug, odnosno na povoljnije osunčane strane ovisno o mogućnostima orijentacije građevine na parceli i prirodnim uvjetima na parceli. 

 Jesu li niskoenergetske kuće jednako "uspješne" u svim klimatskim zonama Hrvatske?

Svakako. Ono što je u Gorskom kotaru ušteda za grijanje to je, primjerice, u Dubrovniku ušteda za hlađenje. Naime, kuća funkcionira kao termosica te se uštede postižu u “oba smjera”. Osim same uštede energije, važno je naglasiti i ugodnost stanovanja u potpuno suhoj, od zdravih i ekoloških materijala sagrađenoj kući.  

>>Sve o pasivnim kućama: griju se pomoću sunca, aparata u domu i ukućana

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.