SLATKA MALA JAPANKA

Namjeravate orezati hortenziju? Saznajte zašto to ne biste trebali učiniti!

Foto: Thinkstock
Namjeravate orezati hortenziju? Saznajte zašto to ne biste trebali učiniti!
18.11.2014.
u 09:30
Spremate hortenzije za zimu i prvo što vam pada na pamet da porežete njezine cvjetove i stabljike. No, to će donijeti više štete nego koristi!
Pogledaj originalni članak

Cijelo ljeto i jesen hortenzija daje raskošne, predivne cvjetove u vašem vrtu ili domu. Nije zahtjevna - treba joj samo puno svjetla i vode. Iako, ovaj listopadni grm loptolikih cvjetova bijele, ružičaste, žute i ljubičaste boje bolje će uspijevati u polusjenovitim mjestima nego na direktnom suncu.

U ljetnim mjesecima neće joj škoditi ni ako ju zalijevate dva puta dnevno - kasno uvečer i rano ujutro. Najbolja voda za hortenziju je kišnica ili ona koja je odstajala. Kada nastupe hladniji dani s ovom biljkom pristiglom iz Japana prije dva stoljeća trebate postupati kao i s ružom. Hortenzije dobro podnose zimu i njihovi cvjetovi izdržat će i temperaturu od -10 stupnjeva.

- Poput ruže i hortenzija je grmolika drvenasta biljka koja se štiti od zime pokrivanjem lišćem unutar grma. Prije toga očisti se grm od suhih, odumrlih grančica i porežu suhi cvjetovi, a okolo grma se može staviti žičana mreža koja pridržava grane u kompaktan grm - objašnjava diplomirana agronomkinja Sunčica Dombaj. Isti savjet vrijedi i za hortenzije koje se uzgajaju u loncima - tzv. mini varijeteti.

Foto: Thinkstock
Kako im ne bi zamrznuo korijen, hortenzije u tegli u hladnijim krajevima bilo bi dobro presaditi u vrt

- Princip zaštite je isti - nemojte poticati vegetativni rast rezidbom i zaštitite je unošenjem u kuću ili presađivanjem u vrt – savjetuje Sunčica Dombaj. Nećete pogriješiti ako ostavite ocvale, suhe cvjetove jer ćete tako više zaštititi od zime ili ako stavite slamu na tlo oko grma. Prihranjivanje nije potrebno u jesen i zimu, učinite to tek u proljeće i doba vegetacije. I ono što je najvažnije za hortenzije - bez posebne rezidbe u jesen. Naime, čim više orežete hortenziju u jesen, dat će znatno manje cvjetova na proljeće.

To je najčešći razlog zašto vam hortenzije nemaju bujne i brojne cvjetove. Tek u proljeće, nakon ozelenjavanja listova, odrežite stare grane do same osnove i u sredini, jer će se tako biljka pomladiti. Ova preporuka o izbjegavanju orezivanja u jesen naročito se odnosi na hortenzije koje su zasađene u hladnijim krajevima.

>>Prkose i najvećoj zimi: Krenite u sadnju maćuhica

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.