sadite pametno

Najbolji savjet za uspješnu sadnju graška - uvijek neka ide u obliku slova V

Foto: Thinkstock
Najbolji savjet za uspješnu sadnju graška - uvijek neka ide u obliku slova V
03.04.2022.
u 07:00
Iako voli vlagu, grašak ne morate zalijevati sve do pojave prvih cvjetova. Tada to činite redovito sve dok traje berba
Pogledaj originalni članak

Grašak se obično sadi tijekom travnja, da bi u krajem svibnja odnosno u lipnju brali mahune s dozrelim bobicama i spravljali od njih ukusna jela ih ih spremali u zamrzivač te koristili tijekom hladnih dana. Osim u travnju, rani grašak možete sijati i početkom proljeća ili sredinom ljeta, a u toplijim, priobalnim predjelima rani grašak može se saditi i na jesen jer će moći 'preživjeti' zimu uz dodatnu zaštitu.

Foto: Thinkstock
grašak sadnja

Ovim zdravim mahunarkama najbolje odgovara uzgoj u uvjetima prohladne, umjerene i vlažne klime, no, ako ga sadite u proljeće dobro je pričekati toplije vrijeme, da se tlo dovoljno zagrije. Optimalna temperatura za njegov uspješan rast je oko 18 stupnjeva, iako će niknuti i kod temperature od 4 stupnja.

Foto: Thinkstock
grašak sadnja

Također, potrebno je zasaditi ga u dobro drenirano pjeskovito tlo te na sunčanu poziciju i redovito zalijevati. Raste u malim grmićima, koje je, da se ne bi grane kada naraste polijegale, dobro vezati uz potpornje. Tako će i prinos biti veći. Zrna graška sijte u plodored u obliku slova V, te ih utisnite u tlo na oko četiri centimetra. Neka udaljenost između sjemena bude minimalno pet centimetara, a dobro okruženje za grašak će biti zasađene kulture krumpira, kukuruza, bundeve i mahnarki.

Foto: Thinkstock
grašak sadnja

Iako voli vlagu, grašak ne morate zalijevati sve do pojave prvih cvjetova. Tada to činite redovito sve dok traje berba. Uz dobru poziciju i sjeme te uvjete tla, grašak je potrebno zaštititi u vrijeme netom prije cvatnje od graškova resničara i to instekticidom, a bilo bi dobro postaviti i mrežice oko nasada.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.