Divlji luk su poznavali svi stari narodi, a Rimljani su mu davali prednost u odnosu na češnjak, kao i narodni liječnici danas. Poznati bilinar Kunzle piše: “Ni jedna biljka na zemlji nije tako djelotvorna za čišćenje želuca, crijeva i krvi kao divlji luk.”. On je 1992. godine proglašen biljkom godine u Europi.
Za detoksikaciju organizma ne postoji bolje vrijeme od proljeća, kako na fizičkoj tako i na psihičkoj razini. Znano nam je da je uvjet dobrog zdravlja dobra psihofizička kondicija, a za nju je u proljeće potrebno obilje vitamina i minerala iz prirodne riznice, kako bi se na prirodan način namaknuli prirodni sastojci nužni za rad metabolizma.
Stariji ljudi sa sela znaju reći da medvjed dobro zna što mu je jesti poslije dugog zimskog sna, a to je divlji češnjak – luk, po čemu je i dobio naziv medvjeđi luk. A da je i čovjeku medvjeđi luk itekako koristan govori nam sljedeća izreka “Vječno boležljivi ljudi s lišajevima, gnojnim čirevima, osipima, nadalje, škrofulozni i bljedunjavi, trebali bi divlji luk cijeniti kao zlato. Mladi ljudi cvjetali bi kao ruže i razvijali se kao jele na suncu.”
Ovaj izvod iz opisa o divljem luku bilinara Kunzlea mnogo govori o kakvoći i ljekovitosti divljeg luka. Oboljeli od tih bolesti u prehranu moraju uvesti divlji luk kao začin, a u liječenju sok od lista divljeg luka. Time se pomaže u pročišćavanju cijelog organizma, napose krvi, te štiti krvne žile od stvaranja ateroplakova – ateroskleroze, smanjuje aktivnost trombocita.
Divlji luk koristan je i kod bolesti srca, štiti od infarkta, koristi radu želuca i probavi, pomaže u otvaranju apetita, ali i pri zatvoru, dispepsiji, reguliranju krvnog tlaka, bolnog želuca, u liječenju oboljenja crijeva jer uništava bakterije i nametnike, pomaže u zaustavljanju proljeva, grčeva, nadimanja, vjetrova, trbušne boli, mučnine, podrigivanja, u rastvaranju stare i tvrdokorne sluzi, u iskašljavanju, kod astme, bronhitisa, kašlja, hripavca, emfizema, kod tegoba s jetrom i žuči kao što su masna, uvećana i tvrda jetra, za jače stvaranje žuči, u liječenju rana, posjeklina, čireva, u liječenju ateroskleroze, i to uznapredovale, kao i kod multiple skleroze i ovapnjenja živaca.
Medvjeđi luk rabimo i kod reume i artritisa zglobova (oblozi - sok – pojačavaju površinsku cirkulaciju), zatim u dijetama za mršavljenje (sok), kod bolesti kože – akne, gljivice, ekcemi, osip, lišaj kao i razne nečistoće kože, za jačanje imuniteta, za detoksikaciju mokraćnog i limfnog sustava (infekcije).
Ako uspoređujemo bijeli luk – češnjak s divljim ili medvjeđim lukom, vidjet ćemo da divlji luk sadrži više aktivnih ljekovitih sastojaka, pa i onih kojih nema u kultiviranim vrstama bijelog luka te je stoga nezamjenjiv u procesu probave. Divlji luk je poznati stari začin, omiljen u pripremama miješanih proljetnih salata od samoniklog jestivog bilja. U dijetoterapijama i detoksikaciji organizma uz listove divljeg luka preporučujem i lukovicu i sjeme divljeg luka. Lukovice se mogu u jesen iskopati i konzervirati kiseljenjem, a od listova dok su mladi i svježi može se iscijediti sok, konzervirati ga i pohraniti te koristiti cijelu godinu.
Lukovice ili krtole luka mogu se sušiti i konzervirati. Znanost potvrđuje i savjetuje ljekovitu uporabu kako u dijetoterapiji te u liječenju hiperlipidemije, u prevenciji ateroskleroze te kod hipertenzije. Eterično ulje lukovice inhibira in vitro (alicin) Staphylococcus aureus, Shigella sonnei, Erwinia carotovora, Mycobacterium tuberculosis, Escherichia coli, Pasteurella multocida, Proteus vrste, Streptococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Candida vrsta, Crvptococcus vrsta, Rhodotorula rubra, Toruloposis vrsta, Trichosporon pullulans i Aspergillus niger.
Pučka medicina lukovice rabi u liječenju infekcija respiratornog i urinarnog sustava, reumatskih bolesti, bolesti kože – lišajevi, bolesti želuca – dispepsije (bol u gornjem dijelu probavnog sustava).
* Recepte Ivana Lesingera za ljekovite pripravke potražite u Večernjaku četvrtkom na stranicama posvećenim vrtnim temama!
Vezica medvjedjeg luka (kao ona od persuna) kosta na njem govornom podrucju 1,5 – 2,5 €, a postoji cijeli niz proizvoda u kojima se koristi medv luk, kao npr ravioli. Bilo bi lijepo kad bi netko u hr brao medv luk i pokusao ga izvesti, jer se kod nas moze brati najmanje tri tjedna nego na sjeveru.