Kolumna

Leća, mahunarka za ublažavanje dijabetesa, reume i gihta

Foto: Thinkstock
leća
Foto: Ivan Lesinger
leća lesinger
Foto: Ivan Lesinger
leća lesinger
Foto: Arhiv VL-a
leća
Foto: Ivan Lesinger
leća lesinger
26.12.2015.
u 09:00
Leća se kao prehrambena namirnica spominje i u Bibliji, u priči o blizancima Jakovu i Ezavu koji je njome otkupio nasljedstvo
Pogledaj originalni članak

Porijeklo leće nije utvrđeno jer još nije pronađen njezin divlji oblik, ali se smatra da joj je domovina jugozapadna Azija, odakle se preko Sredozemlja proširila Europom. Leću spominje i Biblija, i to u priči o blizancima Jakovu i Ezavu koji je lećom otkupio nasljedstvo.

Židovima je leća bila osnovna hrana u zatočeništvu u Babilonu. Kao staru kulturu, poznavali su je još Grci, Rimljani i Egipćani, kojima je bila važna namirnica. U sojenicama na švicarskim jezerima nađeni su dokazi (8000 godina pr.n.e.) da se leća uzgajala u mladom kamenom dobu.

Foto: Thinkstock

U pučkoj medicini leća se koristi za liječenje:
• raznih nametnika u crijevima, pogotovo glista u djece, kada se jede sirova leća
• zatvora
• povišenog kolesterola
• dijabetesa (sprečava porast šećera)
• raznih infekcija probavnog sustava
• za smirenje živčanog sustava
• bolova od reumatizma i gihta, i to tako da se ugrijani jastučić napunjen brašnom od leće položi na bolno mjesto
• anemije, slabokrvnosti, naročito dječje.

Foto: Thinkstock
Kaša od kuhane leće pomiješana s medom daje se djeci za jačanje organizma i probavnog sustava. Leća također štiti srce od raznih bolesti srca. Kuhana u octu i zdrobljena u kašu, stavlja se na ekceme, čireve i otekline i liječi upalu na tim bolnim mjestima. Leću preporučujemo trudnicama zbog većeg postotka željeza protiv anemije, vlakna za probavni sustav, te za ravnotežu živčanog sustava.

Leću rabimo kao: antireumatik, dijetetik, laksativ, mucilaginoz, vermifug. Zapadna pučka medicina rabi leću za liječenje svraba, oboljenja želuca te za obloge.
Kontraindikacije nisu poznate.

* Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom na stranicama posvećenim vrtnim temama!

>>Lazarkinja: poznati narodni regenerator za jetru i slezenu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Daruvar_
Daruvar_
19:59 26.12.2015.

Malo sam pretjerao u kupovini ekološke leće (imam ju za cijelu 2016. godinu), ali sada vidim da sam napravio dobar posao. Pomiješana s ječmom, povrćem, prstohvatom čilija ili nekoga drugoga začina (bez mesa i kruha koji je suvišan u prehrani), leća je iznimno ukusna i zasitna. Šteta što Lesinger nije pojasnio koja je razlika između crvene i žute leće jer je potonja nešto skuplja.