AKTUALNO

Krizantema: ljepotica jeseni postala je cvijet za posebne prigode

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
krizanteme
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
krizanteme
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
krizanteme
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
krizanteme
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
krizanteme
Foto: ''
'krizantema'
Foto: Pixsell
krizanteme
29.10.2020.
u 13:04
Posljednjih 30-ak godina uvriježilo se ukrašavati grobove najmilijijh krizantemama, iako je njihova prisutnost na europskom tlu duga već četiri stoljeća
Pogledaj originalni članak

Svakome je prva asocijacija na krizanteme je blagdan Svih svetih i odlazak na groblja - one su neizostavni dio svih cvjetnih aranžmana kojima ukrašavamo grobove bližnjih.

Ovo cvijeće prekrasnih cvjetova, neodoljivih loptastih oblika, prisutno u Europi gotovo četiri stoljeća, od najpoznatijih ljepotica jeseni posljednjih 30-ak godina pretvorilo se u nas u tradicionalno nadgrobno cvijeće. Ali, ako imamo na umu simboliku krizantema – vječni život, prolaznost i smrt – onda se ukrašavanje grobova naših najmilijih upravo njima čini posve logičnim.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Zahtjevne za uzgoj
No, njihovim masovnijim uzgajanjem i pojavom novih sorti sa sitnim cvjetovima sličnim ivančicama, sve češće se znaju naći i u aranžmanima i buketima za posve druge, znatno vedrije i veselije prigode. Zbog svoje cijene i činjenice da je to jedini jesenski cvijet koji raste na gredici, u posljednje vrijeme vrlo su popularne u teglama. Njima ukrašavamo dvorišta, vrtove, prostor oko ulaznih vrata gdje će potrajati sve do jačeg mraza.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

U toplijim krajevima mogu se održati i cijelu zimu. Iznimno su zahtjevne za uzgoj, ali ne i održavanje – kada postane dio vašeg eksterijera, trebate ju samo povremeno pomalo zalijevati. Krizanteme u teglama su usto bolje rješenje od rezanoga cvijeća za groblje ako želite da vam što dulje traju.

Foto: Pixsell

Prekrasan kolorit
I tamo će se, ako budu u teglama, održati sve do oštrije zime kao mali dekorativni grm, ponajprije zbog brojnih cvjetova predivnih boja - žute, crvene, bijele, ružičaste... Ako je na nadgrobnoj ploči umjesto kamena ili mramora zasađena trava, nabavite nekoliko krizantema različitih boja, izvadite ih iz tegli i zasadite direktno u zemlju - tako će još dulje trajati i stvoriti prekrasnu šarenu gredicu.

Takvu gredicu možete zasaditi uz sam grob, ukoliko imate dovoljno mjesta. Naročito efektne krizanteme će biti u kombinaciji s ukrasnim keljom ili margaretama.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.