Zimsko spremište

Iskustva čitatelja: Kako sačuvati biljke tijekom zime

Foto: Dom i vrt
Iskustva čitatelja: Kako sačuvati biljke tijekom zime
Foto: Dom i vrt
Iskustva čitatelja: Kako sačuvati biljke tijekom zime
21.01.2013.
u 00:05
Svima je ljepše, a biljke sigurno čekaju toplije proljetne dane
Pogledaj originalni članak

Svim ljubiteljima biljaka koji stanuju u stanovima najveći je problem što s njima kada stigne zima. Ako je bilje na balkonu, kamo ga skloniti kad zapušu hladni vjetrovi, kad padaju kiša i snijeg. A i onima koji imaju dovoljno mjesta u stanovima, zima je problem zbog toplog i suhog zraka.

Svoje probleme naša čitateljica Mara Vuković iz Zagreba riješila je pretvorivši zajednički hodnik na katu na kojem stanuje u zimski boravak za cvijeće. A skuplja ga godinama, kaže, otkad se doselila u zgradu u kojoj živi.

Stolac za uživanje

– Imam puno biljaka u stanu, a neke prezime i na balkonu. U zajedničkom je hodniku cvijeće koje od proljeća do jeseni krasi zajednički balkon. Brinem se o njemu cijelo vrijeme, a ljeti uživam u cvjetnicama koje nabavljam svakog proljeća – kaže gospođa Mara. Tako se na zajedničkom balkonu uz biljke starosjedioce obavezno nađu i petunije i maćuhice.

Bršljan se plete oko srca napravljenog od šiblja, zeleno i dekorativno

– Svaki dan treba mi barem sat vremena da ih očistim, odstranim suho lišće, zalijem. To mi dođe kao terapija, nakon svega sjednem na stolicu i uživam – ističe naša čitateljica. Zimi biljke zahtijevaju manje njege, rjeđe ih i zalijeva. Kad stigne proljeće, dodaje se svježa zemlja, presađuju one koje su prerasle posude i počinje s prihranom.

– Važno je voditi brigu i o bolestima koje se mogu pojaviti. Obično sve uspijevamo riješiti, no jedne godine ružmarin ipak nisam uspjela spasiti od peronospore koja ga je napala. Pokušala sam i s pjenom od sapuna, kako su mi savjetovali, no neuspješno – kaže nam čitateljica.

Rado dijeli

Svoje bilje rado dijeli prijateljima, a sve što ona i njezina kći posade i naraste.

– Veliki limun nikao je iz koštice, isto kao i avokado i datulja. Ciklama je više od pola godine imala samo korijen, no nisam odustala. Potjerala je i sigurno će uskoro i cvjetati – kaže M. Vuković.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.