ABECEDA LJEKOVITOG BILJA

“Hrana bogova” koja liječi cijeli 
probavni sustav

Foto: Ivan Lesinger
“Hrana bogova” koja liječi cijeli 
probavni sustav
01.02.2015.
u 09:15
Dobar prirodni i ljekovit proizvod od kakija je, dakako, i rakija, koja ima poseban aromatičan okus
Pogledaj originalni članak

Naziv kaki u Mandžuriji (Kina) u prijevodu znači “hrana bogova”. Domovina kakija upravo su Mandžurija i Japan, odakle se širi po cijelom svijetu kao istočna zlatna jabuka. Marko Polo u 14. stoljeću kaki donosi u Europu. Prema podacima botaničara Tatsua Miyajime, sjemenke kakija preživjele su razaranje atomskom bombom 1945. godine japanskoga grada Nagasakija.

Kaki me uvijek kod nas u Primorju u pravilu podsjeća na snijeg, jer ne mogu zaboraviti prekrasne slike snježne bjeline i žuto-crvene ili narančaste plodove kakija na golim granama drveta.

List kakija rabimo kao dobar adstrigent (svojstvo stezanja tkiva) u liječenju raznih tegoba. Plod kakija ima veliku nutritivnu vrijednost i dobra prirodna ljekovita svojstva te se preporučuje kao antitusik, adstrigent, laksativ i stomahik. Svježi plod ili sok kakija uzimamo za liječenje: bolesti crijeva (kronične konstipacije – zatvora, upalnih stanja i infekcija crijeva, poremećene probave i pražnjenja naročito za vrijeme putovanja ili promjene klime itd.), bolesti želuca (kod prehlađenog želuca, gastroenteritisa, loše probave) te za liječenje hemoroida (sprječava tvrdu stolicu te djeluje povoljno na pražnjenje crijeva), bolesti jetre i žuči (uzima se kod masne jetre, slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči), a ako plod kuhamo tada njime liječimo proljev (dijareju), osušeni zreo plod kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje komplikacija s bronhima, i to naročito kod suhog kašlja (uzimamo prašak od suhog kakija), mladi izdanci grana djeluju kao adstrigent i stiptik, svježe istisnuti sok kakija rabimo kod liječenja visokog tlaka (uzimamo terapijski sok nekoliko tjedana, a može i dulje), cvjetne čaške rabe se za liječenje štucavice, bolesti živaca (umirujuće djeluje na živce koje relaksira i jača itd.), jačanje imuniteta.

Foto: Ivan Lesinger

Suhe čaške ploda

Ako ogulimo kaki te ostavimo da odstoji na suncu i preko noći on poprimi izvana bijelu boju te takvog rabimo u terapiju za liječenje:raznih parazita u crijevima (antihelmintik), za zaustavljanje krvarenja (antihemoragik), za liječenje kašlja (antitusik) te za liječenje visoke tjelesne temperature ili navale vrućine u glavu ili tijelo (valunzi).

Novija znanstvena istraživanja potvrđuju ljekovito djelovanje kakija uz saznanja o njegovu djelovanju u pokusima na životinjama kao antimutagenik i metabolik (djelovanje na metabolizam masnoća – kolesterol, trigliceridi - lipidi), kao i antitumorsko djelovanje.

Dobar prirodni i ljekovit proizvod od kakija je, dakako, i rakija, koja ima poseban aromatičan okus. Sušeni plodovi kakija su dobra i zdrava namirnica u zimskim mjesecima veće nutritivne vrijednosti. Sjeme kakija je dobar surogat za kavu ako ga prepržimo i meljemo u prah. Koža-kora ploda kakija može se sušiti te mljeti u prah i rabiti kao sladilo. Pupoljak kakija je dobar adstrigent i stiptik. Plod u zrelom stanju generalno ima ljekovita svojstva pa služi kao antitusik, adstrigent, laksativ, stomahik, a svježi plod u potpuno zrelom stanju dobro je ljekovito sredstvo za liječenje hemoroida i raznih poremećaja pražnjenja crijeva kao laksativ, a ako plod kakija kuhamo, tada je dobar antidijaroik.

Suhi plod koji usitnimo u prašak (prašak pomiješamo s medom ili stavimo u čaj) dobar je antitusik. Svježi sok ili sok iz ploda kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje visokog tlaka – hipertenzije. Od suhih čaški ploda kakija pripremamo čaj koji rabimo za liječenje štucavice.

Brojne blagodati

Zapadna pučka medicina rabi ga kao antihipertenziv, antipiretik, adstrigent, ekspektorant, kozmetik, laksativ, za liječenje depresivnog kašlja, krvarenja, konstipacije, kašlja, lošeg apetita, visokog tlaka, visoke temperature tijela, u kozmetici lica, protiv zatvora itd. Kaki rabimo kao antihelmintik, antimutagenik, antitusik, aperitiv, adstrigent, ekspektorant, febrifug, laksativ, stomahik, stiptik.

Kontraindikacije: Nisu poznate.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar jigaboo
jigaboo
03:47 02.02.2015.

imam ja jedan u dzardinu a sjecam se ima jedan I povise skole u gruzu u nekog barbe navego na atlantskoj I kad bi on otiso na more mi ko mulci krali preko odmora igrali kosarku pa ko pala nam lopta u dzardin ako nas uhiti imali opravdanje.

OP
openheimer2
20:45 01.02.2015.

mozes ga nabaviti kod britanca pa desno ima jedna voćarna

Avatar jigaboo
jigaboo
03:51 02.02.2015.

ovo je neko unas zno zvati I japanske jabuke