USUSRET JUBILEJU

Popularni Floraart se seli na novu atraktivnu lokaciju

Foto: Promo fotografije
floraart2
Foto: Promo fotografije
floraart2
Foto: Promo fotografije
floraart2
10.05.2015.
u 12:15
Godine 2006. poznati cvjetni sajam seli se na novu lokaciju, novouređeno jezero Bundek na kojima sada ima 3000 m2 prostora
Pogledaj originalni članak

Godina 2006. bila je 41. godina održavanja vrtne izložbe i 15. godina pod nazivom Floraart. Te godine Zagreb je postao bogatiji za još jedan gradski park. Naime, na desnoj obali rijeke Save obnovljeno je i uređeno do tada zapušteno i u šikaru zaraslo nekadašnje gradsko kupalište na jezeru Bundek i pretvoreno u jednu od najljepših zagrebačkih zelenih površina.

Stoga je Gradsko poglavarstvo na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem izabralo novouređeno jezero Bundek za novo mjesto održavanja Floraarta. U prirodnom okruženju vrtna izložba dobiva posve novu dimenziju i cijelu manifestaciju pretvara u poseban estetski i kulturni doživljaj.

Foto: Promo fotografije

Gredice od 3000 m²

Od tada svake godine posjetitelje dočekuju prekrasno oblikovane cvjetne gredice na površinama od gotovo 3000 m², znatno većima nego na Gornjem gradu i Prisavlju.

Sade se raznolike vrste ljetnog cvijeća, koje onda ostaju kao ures parka do jeseni, opijajući nas svojim mirisom i bogatstvom boja i oblika. Osim toga Bundek se iz godine u godinu, u sklopu izložbe, obogaćuje trajnim sadržajima.Tako su nastala tri dječja igrališta, jedinstvena po koncepciji i opremljenosti spravama za dječju igru.

Foto: Promo fotografije

To su igralište za djecu od 3 do 7 godina, igralište za djecu od 7 do 15 godina, te igralište prilagođeno djeci s posebnim potrebama. Igrališta su zbog originalnosti i kreativnosti, a istodobno i uz poštovanje svih sigurnosnih uvjeta, ubrzo postala najomiljenija središta dječje igre i druženja ne samo za zagrebačku djecu već ih organizirano posjećuju i djeca iz drugih gradova.

Osim na vanjskim prostorima Bundeka izložba se odvija i na unutarnjem prostoru, u šatoru površine veće od 1000 m². Tu se svake godine uprizori neki novi središnji motiv od cvijeća i raznolikog bilja koji je tematski vezan uz trenutačna zbivanja ili neki značajan događaj iz prošlosti. Važan dio izložbe su brojni domaći i inozemni izlagači smješteni na vanjskom i u unutarnjem prostoru, ovisno o vrsti i tipu proizvoda koje izlažu.

Foto: Promo fotografije

Jačanje eko svijesti

Vrtna izložba Floraart obiluje raznovrsnim i zanimljivim događanjima. Svake godine organizira se Hrvatski kup florista – natjecanje najboljih cvjećara u aranžiranju cvijeća, zatim i natjecanje učenika srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju. Posebno je zanimljiv natječaj za najljepše uređen kućni vrt u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Održavaju se promocije knjiga i različita predavanja koja su tematski vezana uz hortikulturnu struku a namijenjena su svim posjetiteljima. Na taj način želimo naglasiti da je izložba i dalje zadržala i odgojno-obrazovni karakter te je, kao i druge izložbe razvijene europske vrtlarske tradicije, usmjerena buđenju ekološke svijesti građana.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.