omiljena biljka

Cvjetnica kojoj u siječnju treba puno pažnje - afrička ljubičica

Foto: Thinkstock
Cvjetnica kojoj u siječnju treba puno pažnje - afrička ljubičica
04.01.2022.
u 14:44
Ne voli da joj je hladno, ali ne podnosi ni vrućinu stoga je bitno održavati temperaturu stalnom između 15 i 27 stupnjeva
Pogledaj originalni članak

Iako je, kad govorimo o sobnim cvjetnicama, trenutno najaktualnija ciklama, postoji još jedna sobna biljka koja je mnogima omiljeni izbor tijekom zimskih mjeseci. Riječ je o afričkoj ljubičici koja cvijeta svojim prekrasnim, nježnim i svilenkastim cvjetovima u bijeloj, ružičastoj, žutoj i ljubičastoj boji čak deset mjeseci u godini.

Foto: Thinkstock
afrička ljubičica

No, iako je mnogi vole, ne polazi im za rukom uspješno uzgojiti pa često uvene nakon prvog cvjetanja. Uz savjete koje vam donosimo uvidjet ćete greške koje radite i dobiti rješenje za uspješan rast i cvatnju.

Foto: Thinkstock
afrička ljubičica

Dobro je ljubičice držati na izvoru svjetla – primjerice prozorskoj dasci, no nipošto ne smiju biti na udaru direktnog sunca. Također, ne smije biti na pretoplom mjestu – ali svakako ne bi trebala biti ispod 15, kao ni iznad 27 stupnjeva. Kako joj hladnoća često dolazi od tla, dobro je staviti izolaciju u vidu komada stiropora koji će biti između podloge i tanjurića tegle.

Foto: Thinkstock
afrička ljubičica

Najbolje ju je zalijevati odstajalom vodom koja je sobne temeperature. Preporuča se stavljati vodu u tanjurić, a ne direktno u zemlju. Nakon otprilike pola sata iscijedite višak vode. Kada ljubičica cvate, pazite da ne pretjerujete s količnom vode, jer je tada treba manje nego inače.

Foto: Thinkstock
afrička ljubičica

Ako primijetite da ljubičica počinje venuti, a redovito ste je zaljevali i na dobroj je poziciji, to znači da ste koristili previše vode te ju presadite. Dakle, zemlja nikako ne bi trebala biti raskvašena. 

Foto: Thinkstock
afrička ljubičica

Požutjeli listovi i izostanak cvjetanja ukazuju na to da ljubičica nema dovoljno svjetla. No ni previše svjetla nije dobro - u tom slučaju pojavit će se točkice na listovima i cvjetovima. Bilo bi dobro okretati teglu s vremena na vrijeme, tako će bolje uspijevati.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.