uzgoj povrća

Crvena salata: Novi gastro hit koji osvaja, a možete ju uzgojiti i sami

Foto: Gruntek arhiva
Crvena salata: Novi gastro hit koji osvaja, a možete ju uzgojiti i sami
21.01.2025.
u 12:50
Povratak prirodi i održivosti već je godinama prioritet gastro scene. Lokalni uzgoj bez pesticida i podrška malim poljoprivrednicima – sve su to vrijednosti koje gastro scena promovira. Jedan od domaćih pobornika ovog načina razmišljanja je i agronom Tino Prosenik koji putem platforme Gruntek, omogućuje mnogim obiteljima da dobivaju domaće povrće, koje stiže direktno s polja na stol
Pogledaj originalni članak

Ako ste ljubitelj svježih i zdravih namirnica, ove godine nećete moći odoljeti crvenoj salati. Ova lisnata ljepotica već je osvojila gurmane diljem svijeta, a sada polako postaje nezaobilazan dio i domaće kuhinje. Ali što je to što čini crvenu salatu tako posebnom? Crvena salata nije samo očaravajuća zbog svoje boje koja plijeni pažnju – ona je prava nutritivna bomba. Bogata je antioksidansima, vitaminima B, C, E te mineralima poput kalija i željeza. Osim što pridonosi zdravlju, njen blago orašast okus i hrskava tekstura unose svježinu u svako jelo, od klasičnih salata do modernih zdjela s povrćem. Uz nju, svaki obrok postaje ne samo zdraviji, već i vizualno privlačniji.

Foto: shutterstock

Top 5 crvenih salata

Ako se pitate koju vrstu crvene salate isprobati, Tino Prosenik, diplomirani agronom i osnivač platforme Gruntek, izdvojio je top 5 najpopularnijih:

1. Salata 'Hrastov list' – Prepoznatljiva po obliku listova koji podsjećaju na hrast, ova salata ima blagi okus i meku teksturu.

2. Salata 'Lollo Rosso' – Zelenkasto-crveni listovi valovitih rubova donose pikantnu svježinu u svako jelo.

3. Crvena puterica – Sočna i nježna, savršena je za klasične salate s maslinovim uljem i limunom.

4. Envidija – Blago gorkastog okusa, idealna za kombinaciju s orašastim plodovima i dresingom od meda.

5. Radič – Kralj zimskih salata, s intenzivnom crvenom bojom i karakterističnim gorkim okusom.

Foto: Gruntek arhiva

Inspiracije za jela s crvenom salatom ima na pretek. Isprobajte je kao podlogu za salate s agrumima i orašastim plodovima, ubacite je u sendviče za dodatnu teksturu ili je poslužite uz pečenje. Zahvaljujući njenom bogatom okusu i izuzetnoj nutritivnoj vrijednosti i atraktivnom izgledu, ubrzo će postati omiljeni dio vašeg tanjura.

Povratak prirodi i održivosti već je godinama prioritet gastro scene. Lokalni uzgoj bez pesticida i podrška malim poljoprivrednicima – sve su to vrijednosti koje gastro scena promovira. Jedan od domaćih pobornika ovog načina razmišljanja je i agronom Tino Prosenik koji putem platforme Gruntek, omogućuje mnogim obiteljima da dobivaju domaće povrće, koje stiže direktno s polja na stol. Razmišljanje o tome što jedemo i odakle dolaze namirnice postaje ključan dio modernog, održivog načina života. 

Foto: shutterstock

Divno je vidjeti kako povrće može postati trend, inspirirajući nas da u svoj jelovnik uključimo namirnicu koju možda prije nismo konzumirali, a zdrava je i lokalno uzgojena. Tako svaki obrok postaje ne samo gastronomski užitak već i korak prema odgovornijem i svjesnijem odnosu prema prirodi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.