Promo članak

Aminokiseline - snaga biljnog organizma

Foto: Dom & Vrt
Aminokiseline - snaga biljnog organizma
09.04.2014.
u 00:00
Za optimalan razvoj biljke trebaju dobre uvjete, a to se može postići i primjenom neškodljivih biostimulatora
Pogledaj originalni članak

Stres biljkama mogu prouzročiti različiti vanjski tzv. abiotički faktori ili njegovi uzroci mogu biti drugi organizmi kao što su patogene gljivice, štetni kukci ili korovi... Tada govorimo o biotičkom stresu. Sam intenzitet poljoprivredne proizvodnje u svrhu ostvarivanja visokih uroda visoke kvalitete u velikoj mjeri iscrpljuju biljni organizam pa ga također možemo nazvati izvjesnim stresom za biljku. Najvažniji abiotički faktori koji mogu prouzročiti stres na biljkama su voda i temperatura. Naime, biljka za svoj optimalan razvoj zahtijeva određenu količinu vode pa prevelika količina može prouzročiti oticanje i pucanje biljnih stanica, a nedostatak vode sušenje. Isto tako, izlaganje biljaka niskim temperaturama utječe na količinu i intenzitet apsorpcije vode i hranjivih tvari, što dovodi do isušivanja i gladi. 

Izlaganje visokim temperaturama, s druge strane, nepovratno narušava strukturu proteina i uzrokuje tzv. "topljenje" staničnih stijenki. Osim temperature i vode, stres može prouzročiti i jak vjetar koji može oštetiti biljku. Biotičke stresove biljkama uzrokuju drugi organizmi kao što su patogene gljivice, štetni kukci, bakterije i korovi, koji se direktno odražavaju na biološke funkcije u biljkama i narušavaju njihov rast i razvoj. 

U svakoj kategoriji živih organizama, kako kod čovjeka tako i kod bilo kojih kulturnih biljaka, jače će jedinke bolje podnijeti stres, a one oslabljene bit će sklonije različitim simptomima. Pitate se stoga što biljke čini jakima i manje osjetljivima na stres? Aminokiseline! Aminokiseline su temeljni sastojci u procesu sinteze proteina, glavnih komponenti biljnih stanica. 
Čak 20 važnih aminokiselina uključeno je u proces svake biljne funkcije. Jačanje biljaka postiže se korištenjem prirodnog biostimulatora Megafola, koji je zapravo spoj najznačajnijih aminokiselina i ostalih faktora rasta pa, osim što ojačava biljni organizam, Megafol pojačava fotosintetsku aktivnost, osigurava hormonalnu ravnotežu biljaka, potiče rast, razvoj i produktivnost te osigurava bolji i svježiji izgled voća i povrća. Megafol je potpuno proizveden od biljnih sirovina i siguran je za korisnike, tretirane kulture i okoliš. 

Ovaj biostimulator sadrži 28% aminokiselina isključivo biljnog podrijetla; jedinstvena je formulacija betaina, aminokiselina i proteina koji štite biljku od biotskih i abiotskih stresova (ekstremne temperature, suša, oštećenja od tuče). Zbog sadržaja izabranih proteina, aminokiselina, energetske su rezerve biljke očuvane, a sinteza proteina, oplodnja i stvaranje plodova znatno su poboljšani i na taj je način stimulirano povećanje prinosa. Megafol se primjenjuje folijarno u fazi intenzivnog porasta u količini od 150 do 300 ml/100 l vode i u razmacima od 10 do 15 dana na voću, povrću, ratarskim kulturama i ukrasnom bilju. Primjenom Megafola odmah se stimuliraju metaboličke aktivnosti u biljci. Aplikacija odabranih elemenata koji se nalaze u Megafolu djeluje izravno na produktivni potencijal biljke te poticanje brzog i uravnoteženog povećanja u rastu. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.