Ljekovito bilje

Aloja jača imunitet, ali nije za djecu

Foto: Dom i vrt
Aloja jača imunitet, ali nije za djecu
29.06.2013.
u 12:00
Uporaba aloja u ljekovite svrhe ovisi o koncentraciji soka u napitcima.
Pogledaj originalni članak

Nastavljajući serijal Abeceda ljekovitog bilja donosimo savjete o aloji Ivana Lesingera. Aloe vulgaris Lam. je iz obitelji ljiljana, Familiae Liliaceae. Ljekranički joj je naziv Succus Aloes induratus, poznata i kao aloa, aloja, prava aloja..
Kneipp o aloji piše "Čovjek mora pribjeći sredstvu u kojem je neka sitnica djelotvorna; na taj sam način ja u aloju našao lijek". Hipokrat opisuje razna ljekovita svojstva aloje: stimulira rast kose, liječi tumor, pomaže kod problema želuca i crijeva, a Kristofor Kolumbo o Aloji je rekao: "Postoje četiri biljke koje su neophodne za čovjeka - pšenica, grožđe, maslina i aloja. Prva hrani, druga pruža radost srcu, treća osigurava harmoniju, a četvrta čini čovjeka zdravim." Suvremeni čovjek ima spoznaju o potrebi suprotstavljanja najvećoj kemijskoj agresiji na zdravlje čovjeka i okolinu, aloja mu dolazi kao dar prirode s neba.
Važna koncentracija
Uporaba aloja u ljekovite svrhe ovisi o koncentraciji soka u napitcima. Ako se koristi jako razrijeđen sok, kapi, liječi želudac (slab želudac, čir na želucu i dvanaesniku), a u većoj koncentraciji djeluje na čišćenje crijeva i organizma te potiče izlučivanje žuči. Antikarcinomsko i antitumorozno djelovanje rabi se u pučkoj medicini u pripremi raznih receptura. Kneipp hvali djelovanje aloja (Kneippove tablete) na zatvoreno debelo crijevo, ukazujući da djeluje samo uz prisutnost žuči, ali ne i ako su začepljeni žučni kanali. Uzimanje većih količina soka aloja (oralno) može jako štetno djelovati na organizam. Aloja izaziva povećanu prokrvljenost organa donjeg dijela tijela i crijeva. Poradi takvog djelovanja zabranjeno ga je davati djeci i trudnicama te ženama sklonima većem krvarenju iz maternice, kao i osobama s plućnim bolestima i hemoroidima. U pojedinim slučajevima takvo djelovanje koristimo za poticanje mjesečnice, poštujući strogo propisanu terapiju liječnika. Alojin sok rabi se u propisanim kurativama, nikako samoinicijativno, kroz duže vrijeme. Sok aloje ili prašak za vanjsku uporabu djelotvoran je u liječenju očnih bolesti, upale spojnice oka, čireva, rana i gnojnih upala rana. Emulzija za liječenje mokrog epidermitisa, opeklina II. i III. stupnja (od rendgenskog zračenja), dobije se tako da se sok aloja pomiješa s ricinusovim i eukaliptusovim uljem.
Kao laksativ
Od praška koji se dobije od soka aloja ili od samljevenih osušenih listova priprema se čaj koji se pije kod unutarnjih bolesti (jetra, crijeva, želudac), a služi za vanjsku uporabu (ispiranje rana i raznih kožnih nečistoća). Svježe odrezan list položen ploštimice rabi se za ublažavanje boli uzrokovane opeklinama, a ujedno i potiče zacjeljivanje. Aloj jača obrambene snage organizma te je izvrstan kao biogeni stimulator za jačanje organa (želudac, jetra, žuč) i imuniteta.
Antiinflamatorno djelovanje aloja (antibakterijsko i antivirusno) pomaže u liječenju oboljenja crijeva.
Prema oficijelnoj farmakologiji aloj je na popisu antrahinonskih droga (laksativna sredstva). Laksativno djelovanje uzrokuju antrakinon glikozidi koji se razgrađuju bakterijama intestinalnog trakta, i stvaraju se nove molekule – aglikoni.


PRAŠAK - uzima se jedanput dnevno, dva vrha noža. Uzimati dva-tri dana, napraviti pauzu od dva dana. Nakon toga uzima se 4, 5 puta svaki treći dan, samo koliko stane na vrh noža, jednom dnevno. Prašak aloja može se uzimati i u kombinaciji s ostalim ljekovitim biljem.
VINO - za ublažavanje posljedica zračenja - 400 g svježih listova aloja (starijih), 7 dl crnog vina, 2 paketa cikorije Franck, 2 sočne kuške, 400 g meda od kadulje u saću, 0,5 l 60% alkohola. Listove samljeti i što brže pomiješati, jer oksidiraju, s ostalim sastojcima i spremiti u poveću staklenku. Prvi tjedan uzimati tri puta na dan po jednu čajnu žličicu dva sata prije jela, a dalje uzimati tri puta na dan po jednu jušnu žlicu sat prije jela. Preporuča se barem dva mjeseca terapije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.