Ušteda energije

Sa 160 milijuna kuna obnovit će se 6 tisuća obiteljskih kuća

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Sa 160 milijuna kuna obnovit će se 6 tisuća obiteljskih kuća
22.08.2014.
u 12:00
Za obnovu kuća građani će moći dobiti od 50 pa do 82,5 posto nepovratnih sredstava, ovisno o statusu područja gdje žive
Pogledaj originalni članak

Za projekte obnove obiteljskih kuća ove je godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao sufinanciranje u iznosu oko 160 milijuna kuna.

– S tim novcem na energetski učinkovit način obnovit će se 6000 kućanstava u 180 jedinica lokalne samouprave, što je tri puta više nego u svih devet godina postojanja Fonda – izjavio je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prijave za sufinanciranje su u tijeku, a pretpostavlja se da će se na prvi natječaj javiti vlasnici kuća koje su građene do 1980. godine i nemaju gotovo nikakvu toplinsku izolaciju ili minimalnu.

– Te kuće troše veći dio energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode pa bi ovakvi zahvati trebali zaista znatno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60 posto u odnosu na sadašnju – istaknuo je Sven Müller, dodajući kako vjeruje da to dovoljno ilustrira potrebu za što bržom provedbom mjera, pogotovu u vrijeme kada većina građana veliki dio svog mjesečnog budžeta izdvaja upravo za režijske troškove. Za obnovu kuća građani će moći dobiti od 50 pa do 82,5 posto nepovratnih sredstava, ovisno o statusu područja gdje žive. Područja od posebne države skrbi, prva skupina jedinica lokalne i regionalne samouprave, otoci i zaštićeni dijelovi prirode od Fonda će dobiti 80 posto, dok će lokalna jedinica trebati izdvojiti samo 2,5 posto od ukupne investicije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.