TRŽIŠTE NEKRETNINA

Nove mjere za POS-ove stanove ruše cijene kvadrata na tržištu

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Nove mjere za POS-ove stanove ruše cijene kvadrata na tržištu
06.02.2015.
u 08:30
Smanjenjem kamata anulira se utjecaj PDV-a na građevinsko zemljište koje je uvedeno 1. 1. 2015.
Pogledaj originalni članak

Tijekom siječnja 2015. godine najznačajniji događaj na hrvatskom tržištu nekretnina je smanjenje kamata na kredite za stanove građene preko modela POS-a i uvođenje državnog najma stanova. Kamate se smanjuju na sve kredite za stanove u gradnji i prodaji za koje još nisu sklopljeni ugovori o kupoprodaji.

– Predloženim smanjenjem kamatnih stopa anulira se utjecaj poreza na dodanu vrijednost koji se obračunava na građevinsko zemljište i osigurava se svrha POS-a u odnosu na tržišne kamatne stope na stambene kredite – objasnila je uštede za buduće kupce resorna ministrica Anka Mrak Taritaš.

Kredit se otplaćuje na dva načina – dio ide komercijalnoj banci, a nakon toga se plaća onaj dio u kojem je država aktivirala svoja sredstva. Za taj drugi dio ljudi su za poček plaćali dva posto kamate, a potom pet posto, a sada će poček biti jedan posto, a kasnije će se plaćat tri posto kamate.

– Nove mjere posebno bi mogle biti korisne i zanimljive mladim obiteljima s više djece koje imaju potrebu za većom stambenom površinom, a kupnja takvog stana zahtijeva veliko kreditno zaduženje – naglašava Đurđica Čočić, glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Pojeftinjenje POS-ovih stanova, s pravom se očekuje, i dalje će rušiti cijene kvadrata na tržištu. Boro Vujović, direktor Agencije za nekretnine “Opereta”, ističe:

– Odluke na svojevrsno pojeftinjenje kvadrata stanova građenih preko programa POS-a djelovat će na lokalnoj razini. Tako će nužno pojeftiniti kvadrati u kvartovima gdje su već sagrađeni ili se grade POS-ovi stanovi. Jedan od zagrebačkih primjera je Zapruđe gdje se doista može očekivati pad cijene kvadrata u starim zgradama.

Na mogući pad cijena kvadrata može utjecati i odluka o iznajmljivanju stanova, i to za 20 kuna po kvadratu, a na tržištu će biti svi neprodani stanovi.

>>Tržište nekretnina: za isti novav, u usporedbi s 2010., dobije se soba više

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
17:03 06.02.2015.

Ako je najamnina 20 kuna po m2 godišnje onda bih i ja zazmislio o tome najmu.