Istražili smo

Kupujete ili prodajete stan/kuću? Ovo morate znati!

Foto: Pixsell
Kupujete ili prodajete stan/kuću? Ovo morate znati!
Foto: Pixsell
Kupujete ili prodajete stan/kuću? Ovo morate znati!
Foto: Pixsell
Kupujete ili prodajete stan/kuću? Ovo morate znati!
Foto: Pixsell
Kupujete ili prodajete stan/kuću? Ovo morate znati!
Foto: Pixsell
Kupujete ili prodajete stan/kuću? Ovo morate znati!
Foto: Pixsell
Kupujete ili prodajete stan/kuću? Ovo morate znati!
14.08.2013.
u 10:41
Što se traži, što se prodaje, a za što se ni ovog vrućeg ljeta nema kupce.
Pogledaj originalni članak

Na tržištu nekretnina najtraženiji su dvosobni stanovi do pedeset ili trosobni do 65 četvornih metara. Preduvjet za uspješnu prodaju je i realna cijena kvadrata ili jako dobra pozicija, a prodavatelji kažu kako se dugo očekivano oživljavanje tržišta nekretnina ipak malo pokrenulo.

"B" je dobar razred

– Taj pozitivniji trend osjeća se statistički još od proljeća, a ako tome pridodamo činjenicu da je ljeto i da su zaista temperature vrlo visoke, tržište je prilično živo – kaže Bernarda Sočev, direktorica Euro-interijera, agencije za nekretnine iz Zagreba, i dodaje kako na tržištu i dalje uglavnom nema zainteresiranih za velike stanove, privatne kuće, poslovne prostore i lokale.

Mnoge kupce, ali i prodavatelje, od 1. srpnja iznenadila je i zakonska odredba o posjedovanju energetskog certifikata za svaki stan koji se prodaje ili se iznajmljuje, a veći je od pedeset četvornih metara. Iskustva s terena kažu kako je u početku vrlo malo prodavatelja bilo upoznato s time da ga moraju priložiti. Bilo je čak i negodovanja, jer se taj certifikat plaća, a nakon više od mjesec dana taj problem uglavnom više ne postoji. Bernarda Sočev ističe:

– Problem je što kupci nisu informirani što znače pojedini energetski razredi pa očekuju razred "A". Potrebno je dodatno objašnjavati, a treba znati da za prosječnu stambenu zgradu razred "B" je visoki razred.

A što se tiče cijena, one su, kažu posrednici u prodaji, prosječno pale od pet do deset posto. I realno se očekuje i daljnji njihov pad.

– Vjerovnici su sve češće u nemogućnosti naplatiti dug pa posežu za oduzimanjem nekretnina. Takve se nekretnine često prodaju ispod cijene samo da se podmiri dug – kaže Marijan Lukšić iz tvrtke Samobor nekretnina.

Istodobno smanjenje cijena ne vrijedi baš za svaku nekretninu. One najatraktivnije, primjerice, po svojoj poziciji, uređenosti, kvaliteti izvedbe ili nekoj drugoj posebnosti, drže cijene i uglavnom dolaze do svojih kupaca. Za sve druge vrijedi pregovarati.

Što se tiče iznajmljivanja stanova, godinama se nastavlja trend da su popularniji stanovi u stambenim zgradama od onih u privatnim kućama te su najtraženiji oni u zoni tramvaja.

Kuće su preskupe

Kuće su postale kupcima nezanimljive zbog svoje kvadrature. Više kvadrata znači i puno više novca, a uz to treba uzeti u obzir da ih se većina mora i barem djelomično adaptirati. Jer nakon tridesetak godina od gradnje, vjerojatno treba promijeniti krov te različite izolacije, obnoviti vodovodne, kanalizacijske i električne instalacije. Naravno, nije zanemariva i estetika prostora jer se i stil života pa i stambene navike mijenjaju.

– Najteže se prodaju kuće cijene kojih su od 150 do 300 tisuća eura. To su kuće kakve je nekad gradio srednji sloj društva koji je u ovoj krizi najviše stradao. Vrlo je malo kupaca zainteresirano za takve nekretnine – kazao je Marijan Lukšić.

Cijenu kvadrata kuće određuje niz faktora – od pozicije, do uređenosti i opremljenosti, zadovoljavajuće infrastrukture, iskoristivosti prostora, veličine okućnice... Čak se i u istom kvartu ili ulici može naći pravo šarenilo cijena. Zbog neplanske gradnje i nedovoljno osmišljenih urbanističkih planova nekad vrlo popularni, primjerice, zagrebački kvartovi, a to se događa i u svim našim većim ili manjim gradovima, postali su potpuno nezanimljivi za stanovanje u obiteljskim kućama.

Primjerice, glavne ceste koje vode kroz Bijenik, Mikuliće ili Šestine loše se održavaju, nema dostatnih pločnika, a one čak ne mogu "progutati" dnevnu količinu auta koja njima prolaze.

Za kupnju kuća u zagrebačkom prstenu, Slavoniji, Hrvatskom zagorju, Moslavini, Baniji, Podravini i Lici gotovo da nema zainteresiranih. Malo bolje je stanje uz obalu i na nekim otocima. Tek neznatni interes postoji za kupnju građevinskog zemljišta.

Samo najbolje

Slabo se prodaju i lokali te različiti poslovni prostori. I ponovno se prodaje samo ono što je vrhunsko. Za prosječne lokale u nekom od naselja gotovo da nema zainteresiranih. Poslovnih prostora je puno, a Ljiljana Jerković iz Trezor-investa objašnjava:

– Zanimljivi su samo oni za koje se odmah očekuje da će donijeti prihod te poslovni proizvodno-skladišni objekti u bližoj okolici Zagreba.

Ali, svjesni smo i činjenice da su i u najtrgovačkim ulicama, primjerice u Zagrebu, lokali prazni. A što bi se prije dalo za nekoliko kvadrata poslovnog prostora u Jurišićevoj, Ilici, Vlaškoj, Zvonimirovoj, Tratinskoj...

Korisni savjeti

Prodavatelji

– nema novca, a ponuda je velika i stvarno moraju biti strpljivi ako žele prodati svoju nekretninu

– u boljoj su poziciji oni koji imaju nekretninu koja se izdvaja na tržištu – a na prvom je mjestu atraktivna lokacija

Kupci

– sad je vrijeme kad mogu biti izbirljivi jer im ponuda ide na ruku

– umješnost pregovaranja znači i snižavanje cijena, posebno ako se prodavatelju žuri

1. Razmislite što želite

Ako krećete u avanturu kupnje neke od nekretnina, dobro razmislite što točno želite – u kojem dijelu grada (ili mjesta), koliko ste za to spremni izdvojiti novca (i na koji način), jeste li spremni nakon kupnje nekretninu dodatno uređivati i opremati... ishitrena kupnja može značiti nezadovoljstvo i novu avanturu prodaje...

2. Kupnja ili najam

Razmišljate li o kupnji poslovnog prostora, a niste baš sigurni hoće li posao biti uspješan, pokušajte prvo s najmom prostora. Tek kad se uvjerite da je posao krenuo dobro, investirajte u lokal, ured, skladište... Mi smo kao nacija sklona kupovati nekretnine, ali ipak o tome treba dobro razmisliti i postaviti sve na zdrave ekonomske temelje.

3. Ne kupujte sami

Obratite se ljudima koji se s nekretninama, ali i čistim papirima bave svaki dan. Ne zato što ne znate iščitati papire, nego zato jer ćete tako dobiti bolji uvid u tržište i njegovu ponudu, ali i pravne savjete koji su uvijek u ovakvim prilikama potrebni. Surađujte samo s licenciranim i legalnim agencijama.

4. Ako dižete kredit

Iskustva govore da se mora pročitati i ono što je u ugovorima napisano najsitnijim slovima. Razgovarajte s bankarima, provjerite sve uvjete i zajednički zatvorite financijsku konstrukciju. Provjerite zaštitne mehanizme. Banke odobravaju kredite samo za nekretnine s potpunom i čistom vlasničkom dokumentacijom.

5. Ne brzajte s odlukom

Ako se dvoumite oko, primjerice, dvaju stanova, pokušajte napraviti popis prednosti i mana svakog od stana. Ako u tom stanu nećete živjeti sami, svakako u raspravu uključite i ukućane. Neka odluka bude zajednička jer stan se obično kupuje za cijeli život ili barem neko dulje vrijeme. Neka svi budu zadovoljni.

NE PROPUSTITE: Ni EU nije pomogla. Evo kako se kreću cijene nekretnina u Hrvatskoj

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.