Kolumna

Kupujete dom? Pogledajte na što sve treba pripaziti

Foto: Dom i vrt
Kupujete dom? Pogledajte na što sve treba pripaziti
15.07.2013.
u 00:15
Ako je zgrada loše građena, mane će se vidjeti vrlo brzo...
Pogledaj originalni članak

Nakon napornog razgledavanja nekretnina koje se nude na tržištu, a izbor je uistinu velik, teško se odlučiti za onu pravu. Kad vam se doista čini da ste našli svoj dom iz snova i osjećate se ugodno u prostoru za koji mislite da biste u njemu proveli cijeli život, bilo bi dobro preispitati potencijal koji nudi vaš budući dom.

Tražite i tlocrt stana

Prije svega trebate biti sigurni da je lokacija na kojoj se nalazi zgrada u kojoj biste živjeli ono što vama odgovara. Važno je utvrditi kakva je povezanost s ostalim dijelovima grada, prije svega blizina stanice za javni prijevoz, škole, vrtića, posla na kojem radimo, liječnika, tržnice itd. Prije kupnje provjerite odgovara li vam zemljopisni položaj zgrade i koliko imate dnevnog svjetla u svim prostorijama. Najbolje bi bilo razgledavati stan pri dnevnom svjetlu ako je to moguće. Ako je u pitanju stan koji se nalazi na zadnjem katu, obratite pozornost na krov koji bi mogao imati problema s prokišnjavanjem, a ako je riječ o starijoj zgradi, provjerite kada je obnovljen. Isto tako provjerite jesu li na podovima drvene grede ili betonske ploče, što bitno utječe na cijenu renoviranja stana. Osim što vam je svaki kvadrat jako bitan, ne obraćajte pozornost na broj kvadrata nego na funkcionalnost i iskoristivost prostorija.

Bilo bi dobro zatražiti od vlasnika tlocrt stana te vidjeti koji su zidovi nosivi, a koji nisu, zbog eventualnog rušenja i pregrađivanja. Imajte na umu da se, ako je zgrada nekvalitetno građena (a riječ je o novoj zgradi) neki nedostaci vide odmah, a neki nakon godinu-dvije. Da vam se ne bi dogodile neugodnosti, nakon što ste se napokon smjestili u svoj dom iz snova, u razgledavanje nekretnine prije potpisivanja ugovora povedite sa sobom stručnjaka koji će vam provjeriti i potvrditi ispravnost instalacije struje, plina i vode kako se ne bi dogodili eventualni problemi nakon što se uselite. Ne zaboravite provjeriti ima li vaš budući dom klimatizaciju ili ćete i za to morati dodatno trošiti. Neke od najvažnijih stavki pri kupnji nekretnine su toplinska i zvučna izolacija te grijanje. Loša stolarija i tanki unutarnji te slabo izolirani vanjski zidovi rezultiraju velikim računima za grijanje i time da čujete svoje susjede i oni čuju vas.

Energetski certifikat

Ako je u stanu provedeno etažno grijanje, provjerite je li sve napravljeno na ispravan način, a ako stan ima grijanje iz toplane, prednost je ima li kalorimetar što znači da ćete plaćati samo stvarnu potrošnju, a ne potrošnju određenu po kvadraturi stana. Od 1. srpnja 2013. kod nas je na snazi zakon po kojem ste dužni dobiti energetski certifikat za zgradu u kojoj kupujete stan. Poželjno je i da stan ima protuprovalna vrata i, ako ih ima, provjerite jesu li ona doista protuprovalna ili je to samo kopija koja izgleda kao takva. Pored svih navedenih stavki važno je utvrditi ima li zgrada vlastito parkiralište, odnosno ima li stan svoju garažu. Trebate znati odmah na početku, čim ste počeli tražiti nekretninu (stan / kuću) da nećete naći savršenu nekretninu i da u svom traženju dobro odmjerite koji su vam prioriteti.

Pri kupnji nekretnine obratite posebnu pozornost na:
1. Blizinu javnog prijevoza i povezanost s ostalim dijelovima grada te blizinu vrtića, škole, posla, liječnika, tržnice itd.
2. Provjerite odgovara li vam zemljopisni položaj zgrade i koliko je dnevnog svjetla u prostorijama te ima li stan balkon i na kojoj je strani.
3. Obratite pozornost na krov zbog eventualnog prokišnjavanja, a ako je riječ o starijoj zgradi, provjerite kad je obnovljen.
4. U kakvom je stanju pod i jesu li ispod drvene grede ili betonska ploča?
5. Ako je riječ o starijoj zgradi, u kakvom je stanju pročelje?
6. Obratite pozornost na funkcionalnost i iskoristivost prostorija i zatražite tlocrt stana od vlasnika radi eventualnih preinaka prostorija.
7. Zatražite stručnjaka kada je u pitanju provjera postojećih instalacija struje, vode i plina.
8. Provjerite ima li vaš budući dom ugrađenu klimatizaciju.
9. Kakva je toplinska i zvučna izolacija te grijanje?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.