Svijet interijera

Vrijeme je za vatricu iz kamina

Foto: Shutterstock
Vrijeme je za vatricu iz kamina
24.12.2018.
u 07:00
Odlučite li se na ugradnju kamina, dobro je znati da je najpovoljnije ugraditi onaj na pelete.
Pogledaj originalni članak

Asocijacija na zimsku idilu mnogima od nas jest omiljeni topli napitak, mekana dekica i pucketanje vatre u kaminu dok vani sniježi. No, mnogima je, posebice onima u stanovima, neizvedivo imati pravi kamin na drva. Međutim, zahvaljujući kreativnim idejama, danas je moguće imati kamin i u najmanjem stanu. Bilo da je riječ o plinskom kaminu ili pak samo o konzoli koja “glumi” kamin ili pak o tradicionalnom kaminu na drva ili pelete.

Foto: Shutterstock

Odlučite li se na plinski kamin, bitno je prepustiti stvar stručnjacima, a na vama je da svoju kreativnost pokažete odabirom konzole. U domaćim trgovinama cijene im se kreću od 1800 kuna naviše, a moguće ih je dati izraditi prema vlastitim nacrtima i idejama kod stolara. Ako je vaš izbor pak klasični kamin na drva, najbitnija stavka je dobro postavljeno ložište i ispravan odvod, odnosno dimnjak. Preporučljiviji su za kuće – što zbog zahtjevnosti same gradnje, što zbog činjenice da kvalitetno zagrijavaju veći prostor.

Foto: Shutterstock

Inače, najtraženiji su kamini koji prosječno zagrijavaju oko 200 prostornih metara, a to znači oko 80 kvadrata površine, standardne visine dva i pol metra. Prema vrsti ogrjeva, kamini se dijele na one koji se lože na drva i one na plin. Odlični su za zagrijavanje prostora i vrlo konkretna alternativa grijanju doma. Kamini na drva, u šali se kaže, trebaju slugu (zbog potrebe redovitog čišćenja i nošenja drva), a kamini na plin traže gospodara ( jer se kamini uključuje na daljinski, ne treba čistiti ložište). Prema dojmu koji daju, plinske kamine dijelimo na minimalističke i klasične.

Foto: Shutterstock

Postoje dvije generacije plinskih kamina. One starije generacije možemo priključiti na klasični dimnjak, dok plinski kamini nove generacije traže vlastiti koaksijalni dimnjak koji ima dvije cijevi – za ulazak svježeg zraka i za odvod dima. Na tržištu možemo naći i kamine koji kao gorivo koriste bioetanol. Oni ne griju, već samo daju ugođaj prave vatre. Pogodni su za ugradnju u zgradama koje nemaju dimnjak, a ponajprije su estetski, šminkerski element interijera. Odlučite li se pak samo na postavljanje konzole, ugođaj kamina možete dobiti postavljanjem svijeća ili nekog drugog efektnog grijaćeg tijela, međutim, treba biti oprezan i paziti da ne dođe do nezgode koja bi mogla prouzročiti požar.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AN
AnneHeavner
11:37 29.12.2018.

Donosim 86 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to.......>>>>> www.WebJob33.Com