Istražili smo

NOVO! Web-aplikacija za mjerenje potrošnje energije iz toplane

Foto: Thinkstock
razdjelnici
Foto: Sanjin Stukić/PIXSELL
razdjelnici
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
razdjelnik za radijatore
Foto: Shutterstock
razdjelnici
Foto: Shutterstock
razdjelnici
15.02.2016.
u 15:00
Razdjelnici donose uštedu energije, no samo ako se ispoštuju neki uvjeti. Veću potrošnju sigurno će imati – prostori na sjevernoj strani, zadnjem katu zgrade, iznad negrijanih garaža ili prolaza...
Pogledaj originalni članak

U Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću do kraja prosinca prošle godine razdjelnici topline ugrađeni su u 34.405 samostalnih uporabnih cjelina, a mjerila toplinske energije (kalorimetri) u 5546 samostalnih uporabnih cjelina spojenih na toplinske sustave HEP-Toplinarstva.

Do kraja godine zakonska obveza nalaže ugradnju jednog od odabranih uređaja i stanarima zgrada koje imaju od 2 do 70 stambenih ili poslovnih prostora.

– Dosadašnje analize pokazuju kako se ukupna količina isporučene toplinske energije očitana na zajedničkom mjerilu u toplinskoj podstanici u većini zgrada koje su ugradile razdjelnike smanjila od 15 do 35 posto u odnosu na razdoblje prije ugradnje ovih uređaja – ističe Ivica Martinek, dipl. ing. strojarstva i direktor HEP-Toplinarstva.

Foto: Sanjin Stukić/PIXSELL

Potvrđuju to i iskustva tvrtke HFC ENERGO (dio HFC Grupe), koja kao jedna od najuspješnijih tvrtki iz ove branše ugradnji razdjelnika pristupa na tehnički i organizacijski ispravan način

- Sve zgrade na koje smo ugradili našu opremu ušle su u novi sustav obračuna toplinske energije već u studenom prošle godine, a odaziv stanara po zgradi je uvijek bio blizu 100%, što je veoma važna stavka da bi se postigla maksimalna energetska učinkovitost te da bi se cjelokupna utrošena energija zgrade mogla pravedno raspodijeliti po stanovima - istaknuo je Renato Krikšić, predsjednik uprave HFC grupe, koja surađuje s renomiranim proizvođačima kao što su Danfoss, Grundfos i Siemens.

Tako uz podršku stručnjaka i opreme tvrtke Danfoss, zgrada tehnički ispravnim sustavom balansiranja postiže maksimalnu optimizaciju potrošnje i raspodjele energije te točnost očitanja na razdjelnicima. Također, ugradnjom Grundfos frekventno reguliranih pumpi s niskom potrošnjom omogućena je optimalna distribucija energije te stabilan i miran rad sustava.

Foto: Shutterstock

Nakon uspješno odrađene sezone, zgrade i objekti koji su odabrali ovog izvođača radova, bilježili su značajne uštede, a i do 35% uštede bilo je vidljivo već u prvim mjesecima nakon ugradnje razdjelnika topline. Usto, stanarima je putem jedinstvene web aplikacije bilo omogućeno individualno praćenje potrošnje.

- Naši korisnici mogu pratiti potrošnju impulsa po svakom radijatoru ili uspoređivati promjene u potrošnji uzrokovane različitim ponašanjem (mijenjanje temperature okretanjem termostatskih glava na radijatoru, otvaranje prozora bez smanjivanja temperature radijatora...).

Foto: Shutterstock

Kontrola potrošnje dovodi do racionalnog trošenja energije, a time i do manjih računa. Educirani tim stručnjaka osigurava osigurava pravilno programiranje svakog ugrađenog razdjelnika topline, a oni se također svakodnevno kontroliraju kroz jedinstveni softver preko operativnog centra, čime se automatski provjerava ispravnost uređaja i unaprijed otklanjaju potencijalni kvarovi i nepravilnosti u sustavu – dodao je Krikšić.

>>Sve je više stanova za dnevni najam. No, je li to dobra vijest?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
20:55 15.02.2016.

Laži, obični PR članak... Najviše su uštedjeli ovi kojima je država omogućila da strpaju milijardu kuna u džep ugradnjom razdjelnika...