duga povijest

Ugradbeni vodokolić slavi 60. rođendan, kad je izmišljen mnogima se nije svidio

Foto: Geberit
Ugradbeni vodokolić slavi 60. rođendan, kad je izmišljen mnogima se nije svidio
14.10.2024.
u 14:22
Sanitarna industrija isprva je bila skeptična prema novim vodokotlićima. Ugradnja vodokotlića u zid odudarala je od tradicionalnih metoda ugradnje i, u očima mnogih vodoinstalatera, u početku je značila puno više truda. Ugradbeni vodokotlići bili su ispred svog vremena i u početku su ostali nišni proizvod
Pogledaj originalni članak

Ono što je nekoć bilo vidljivo sada je skriveno: još od 1964. od tehnologije ispiranja može se vidjeti samo crno dugme na bijeloj ploči. S prvim vodokotlićem za ugradnju u zid, Geberit isporučuje tehnologiju iza zida i otvara nove mogućnosti ugradnje za profesionalce. Dvanaest godina nakon uvođenja prvog nadžbuknog plastičnog vodokotlića, Geberit je ponovno iznenadio sanitarni svijet 1964. godine. S razvojem plastičnog vodokotlića koji se mogao ugraditi u zid, postignuto je remek-djelo. „Skriveni vodokotlić br. 15.000“, kako je službeno nazvan, bio je „pouzdana i tiha WC jedinica za ograničen prostor“, kako je navedeno u prvoj brošuri. Kombinacija ugradbenog vodokotlića s konzolnom WC školjkom rezultirala je projekcijom od samo 54 cm, postavljajući novi
standard u to vrijeme.

Foto: Geberit


Sanitarna industrija isprva je bila skeptična prema novim vodokotlićima. Ugradnja vodokotlića u zid odudarala je od tradicionalnih metoda ugradnje i, u očima mnogih vodoinstalatera, u početku je značila puno više truda. Ugradbeni vodokotlići bili su ispred svog vremena i u početku su ostali nišni proizvod.
Veliki napredak dogodio se 1993. s Geberitovim instalacijskim sistemom (GIS). Godine 1996. uslijedili su elementi za montažu s Duofix okvirom – u tradicionalnoj Geberit plavoj boji. Danas, nakon milijuna ugrađenih elemenata, Duofix je najinstaliraniji element u sanitarnoj industriji. Vjerojatno postoji vrlo malo vodoinstalatera u Europi koji nisu instalirali bar jedan. Danas se uglavnom koriste ugradbeni vodokotlići s plavim Duofix okvirom.

Foto: Geberit

Geberit vodokotlići desetljećima pouzdano obavljaju svoje dužnosti iza zida. Vodoinstalateri često nailaze na modele iz ranih godina koji još uvijek rade. Dugotrajnost, visoka kvaliteta i sigurnost čak i nakon desetljeća korištenja pridonijeli su trajnom uspjehu ugradbenog vodokotlića. Dodatno, dostupnost ezervnih dijelova tijekom 50 godina osigurava dugoročnu i pouzdanu funkcionalnost ispiranja ugradbenih vodokotlića.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.