Rat mrljama

Kako se riješiti mrlja od čokolade, umaka, vina...?

Foto: Thinkstock
mrlje
Foto: Thinkstock
mrlje
Foto: Thinkstock
mrlje
Foto: Thinkstock
mrlje
Autori m.k., Dom i vrt
13.04.2017.
u 06:45
Kad god je to moguće, mrlje na stolnjaku tretirajte odmah. Naime, tvrdokorne i zasušene mrlje puno je teže očistiti
Pogledaj originalni članak

Mrlje na stolnjaku svakodnevna su pojava, no nekako smo posebno osjetljivi na one koje koristimo u posebnim prilikama. Pranje u perilici ne znači i savršeno čist stolnjak, jer efikasno pranje ovisi o vrstama mrlja (vino, umak, masnoća, kava i sl.), njezinoj starosti te o vrsti i boji stoljnjaka. Evo savjeta kako im doskočiti!

Mrlje od crnog vina

Na mrlju stavite žlicu soli i ostavite nekoliko minuta pa zatim istrljajte prirodnim sapunom. Tek tada stavite u perilicu. Može se koristiti i limunov sok pomiješan snekoliko kapi deterdženta.

Foto: Thinkstock

Mrlje od umaka

Nožem postružite eventulne ostatke pa sve pospite dječjim puderom i ostavite 10 minuta. Katkada je potrebno ponoviti postupak. Ako je stolnjak bijele boje možete koristiti izbjeljivač.
Orije stavljanja u perilicu na mrlju stavite nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa.

Mrlje od voća

Mrlju odmah natapkajte hladnom vodom. Ako odjeće je bijela, trljajte mrlju s mješavinom vodikova peroksida, vode i nekoliko kapi amonijaka. Ako je stoljnjak u boji, mrlju trljajte s bijelom krpom namočenom u sok od limuna.

Foto: Thinkstock

Mrlje od kave
Ako mrlja je još uvijek 'vruća', stoljnjak stavite preko sudopera i polijevajte vrućom vodom iz slavine. Ako je mrlja stara prije stavljanja u perilicu istrljajte je sapunom te otopinom amonijaka i alkohola.

Čokolada
Odmah namočite stolnjak u toplu vodu.Za bijele stoljanjke koristite bjelilo, a za one u boji perborat za tkanine u boji.

Foto: Thinkstock

Vosak
Prvo nožem sastružite vosak, onda na mrlju stavite papir i pređite preko mrlje zagrijanim glačalom. Postupak ponovite nekoliko puta, dok se vosak ne ukloni. Na glačalo obavezno isključite paru.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.