Prostorija u domu u kojoj se uvijek miješaju mirisi, nekad opojni, a nekad i ne baš primamljivi, je kuhinja. I dok su mirisi omiljenih jela i te kako poželjni, oni koji ostaju od pripreme određenih jela poput luka, ribe, prženja na drugoj su strani ljestvice.
Zatim, tu je smrad koji dopire iz kante za smeće ili pak od od lonaca i tava koji čekaju pranje. Kako biste si olakašli posao pospremanja, a i spriječili širenje neugodnih mirisa cijelom kućom, postoje jednostavni trikovi koje možete isprobati već danas u borbi s neugodnim mirisima. I, da, riječ je o proizvodima koje vrlo vjerojatno imate doma.
Prozračivanje i ventilacija
U maloj kuhinji s jednim prozorom koja je pritom dio cjeline dnevne zone mirisi će se duže zadržavati i lakše će se proširiti ostatkom doma. Najbolji način za uklanjanje kuhinjskih mirisa je spriječiti ih. Što bi značilo sljedeće: pranje i pospremanje posuđa što je prije moguće te iznošenja smeća. Ali stručnjaci kažu da za uklanjanje neugodnih mirisa od kuhanja pomaže ako prostor prozračujete tijekom i nakon kuhanja. Najbolje je kombinirati širom otvoreni prozor i napu. Da bi to bilo učinkovito na napi je potrebno čistiti filter ventilatora svaka tri do četiri mjeseca.
Unutrašnjost hladnjaka također može brzo postati smrdljiva. Pregledajte i svakako bacite sve što je neko vrijeme otvoreno ili je zastarjelo. Zatim obrišite sve prolivene tvari ili mrvice. Ako trebate dublje očistiti hladnjak, upotrijebite spužvu i operite sve površine univerzalnim antibakterijskim sredstvom.
Ako vam je rublje bilo izloženo mirisima kuhanja, obavezno ga ponovno opreite. Miris se, naime, lijepi za tkanine više od bilo kojeg drugog materijala. To se odnosi i na kuhinjske krpe koje s eprilično brzo "usmrde" jer se često koriste.
Ako u kuhinji imate prostirke i tepihe, svakako ih redovito usisavajte i perite. Tako ćete se riješiti svih mirisa koji bi mogli biti zarobljeni u vlaknima.
Tu su i proizvodi koje imate u kućanstvu, a koji mogu pomoći u borbi s neugodnim mirisima.
Soda bikarbona kao univerzalna pomoć
Soda bikarbona nije samo vaš najbolji prijatelj u kuhinji kada je u pitanju pečenje ukusnih slastica – ona je također i sjajan eliminator neugodnih mirisa. Napunite zdjelicu sodom bikarbonom, stavite je na radnu površinu i ostavite da čini čuda preko noći. Zdjela će upiti dugotrajne mirise i mirise koji lebde po kuhinji. Možete čak posuti malo sode bikarbone na dno kante za smeće, prije nego što vratite vrećicu za smeće, ili staviti otvorenu kutiju ili spremnik s njom u hladnjak kako biste spriječili nugodne mirise.
Pomoć citrusa
Druga dobrodošla pomoć si strusi čije note brzo prikrivaju neželjeni miris. Super trik je sljedeći: Zakuhajte lonac vode s kore citrusa, najbolje limuna. Ova je metoda također i ekološki prihvatljivija od osvježivača prostora.
Kava kao saveznik
Zrna kave vjerojatno ste sretali u drogerijama i parfumerijama kad ste kupovali parfem. Ona se koriste za neutraliziranje osjetila mirisa prilikom testiranja mirisa. I zbog toga zrna kave mogu pomoći da se riješite neugodnih mirisa kuhanja.'Zrna kave sadrže dušik, a to znači da mogu apsorbirati mirise. Pokušajte staviti malo taloga kave u zdjelu i ostavite je na radnoj površini nekoliko sati. Ovo bi trebalo pomoći u uklanjanju mirisa.
Tu je još i univerzalni kućanski pomagač - ocat koji uspješno absorbira neugodne mirise.