Interijer po mjeri

Od starog stana do dva odlična apartmana

Foto: Duško Vlaović
Foto: Duško Vlaović
Foto: Duško Vlaović
Foto: Duško Vlaović
Foto: Duško Vlaović
Foto: Duško Vlaović
Foto: Duško Vlaović
Foto: Duško Vlaović
Foto: Duško Vlaović
25.09.2018.
u 10:54
Adaptacija je uključivala rušenje starih i gradnju novih pregradnih zidova koji su prostoru dali novu namjenu
Pogledaj originalni članak

Velike i opsežne adaptacije velik su izazov za dizajnera interijera, a upravo se s takvom, kompletnom adaptacijom, susrela dizajnerica Iris Androšević Pinjuh kada se prihvatila uređenja stana koji je vlasnik odlučio prenamijeniti u dva apartmana za najam.


Foto: Duško Vlaović

– Površina ukupne stambene jedinice bila je 78 metara kvadratnih, no stan je, nakon adaptacije, podijeljen u dvije stambene jedinice radi veće mogućnosti iznajmljivanja. Veći apartman ima 55 m2, i to je apartman za dvoje s mogućnošću razvlačenja pomoćnog ležaja. Manji apartman, takozvani studio, ima ukupnu površinu 23 m2 i predviđen je za boravak dviju osoba – objašnjava dizajnerica dodajući kako je ideja bila maksimalno iskoristiti prostor i učiniti ga što komfornijim. 


No, kako smo već rekli, da bi zasjao punim sjajem, ovaj stan dizajnerica je morala podvrgnuti opsežnoj adaptaciji.

Foto: Duško Vlaović

– Stan je bio u izuzetno lošem i dotrajalom stanju. Bili smo primorani, osim rušenja zidova radi prenamjene prostora, potpuno adaptirati instalacije, zidove, obloge, podove te postaviti novu stolariju. Adaptacija je uključivala rušenje starih i gradnju novih pregradnih zidova koji su prostoru dali novu namjenu. Uz jedan postojeći sanitarni blok dodan je još jedan na drugoj strani objekta, uz koji smo izgradili još jedan odvojeni toalet s umivaonikom. Želja mog investitora bila je stvoriti moderne, fotogenične, suvremene i ugodne apartmane za dnevni najam. Ideja je također bila da se štedljivo postupa i da se sa što manjim ulogom postigne što efektniji izgled interijera. Stan se u konačnici tlocrtno potpuno promijenio i teško ga se može dovesti u kontekst stana s početka priče – istaknula je Iris Androšević Pinjuh pokušavajući nam dočarati zahvate koji su rađeni na projektu te dodala kako je dodatni izazov bilo to što je riječ o starijoj zgradi u povijesnom djelu grada.

Foto: Duško Vlaović

Zanimljivo je da zgrada ima i povijesnu vrijednost jer je u njoj nekada živio i stvarao naš proslavljeni pjesnik Dobriša Cesarić.
Kada se sada osvrne na projekt, dizajnerica, upitana što joj je bilo najizazovnije u ovom interijeru, ističe:


– Mogu reći da je najizazovnije bilo razdijeliti stan u dvije zasebne jedinice koje mogu funkcionirati i odvojeno i zajedno. Također jedan od izazova bilo je i dodavanje zasebnog WC-a s umivaonikom u svrhu podizanja kategorizacije objekta. Kvadratura cjelokupnog prostora nije velika i zaista je bilo vrlo važno promišljeno iskoristiti svaki centimetar prostora i staviti ga u funkciju te da izgleda prozračno i komforno.S obzirom na to da je riječ o stanu za najam, valjalo je pak paziti na neke detalje na koje ne mislimo pri uređenju vlastitog prostora.

Foto: Duško Vlaović


– Kako je prostor namijenjen dnevnom najmu u kojem je razmjena gostiju vrlo ubrzana, posebno sam pazila da stan bude jednostavan za održavanje. Također jako je bilo važno da ima sve potrebno za goste da im boravak učini što ugodnijim. Želja mi je bila da stvorim pročišćen, moderan prostor koji ujedno ima i toplinu doma da bi se gosti osjećali kao kod svoje kuće ili čak i bolje – objasnila je dizajnerica.

Foto: Duško Vlaović

No, iako je budžet bio ograničen, ono na čemu Iris nije štedjela jest – rasvjeta.
– Iako je riječ o starijoj zgradi, stropovi u stanu nisu previsoki pa nisam htjela uzimati visinu da bih spuštala strop radi ugradnje rasvjete. Ipak, htjela sam da stanovi, s obzirom na to da su skromne kvadrature, ne budu opterećeni visećim rasvjetnim tijelima, te sam ugradila nadgradnu LED rasvjetu, takozvani Tubus, i rasporedila ih kao ugradnu rasvjetu s više izvora na stropu. To je rješenje dalo bogatu rasvjetu, a prostor je ostao pročišćen. Jedina lampa na kojoj se nije štedjelo i koja zaista podcrtava dizajn većeg stana je FLOSS crna, zidna lampa koju obožavam u interijerima. Ta lampa svojom elegancijom i dugim vratom lebdi u prostoru i vrlo je praktična jer može osvjetljavati prostor blagovaonice ili po potrebi dnevni dio – objasnila je dizajnerica.

Još jedna zanimljivost vezana uz ovaj interijer činjenica je da su umjesto parketa korištene pločice, koje ga vjerno imitiraju.


– Ta se odluka pokazala odličnom jer, osim što je dojam vrlo ugodan i na oko topao, takav se pod i vrlo jednostavno čisti. U manjem apartmanu isti je parket i u kupaonici te je dojam zbog iste vrste materijala na podu u cijelom apartmanu otvorenost i prostranost – zaključila je dizajnerica te dodala kako su je najveća nagrada odlične ocjene kojima su korisnici ocijenili apartmane koje je dizajnirala.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.