KUĆNI REDIZAJN

Od derutnog stolića do trendi shabby chic komada za 200 kn

Foto: Privatni album
Od derutnog stolića do trendi shabby chic komada za 200 kn
03.12.2014.
u 11:30
Ne bacajte pohabane i stare komade namještaja nego budite ekološki osvješteni i reciklirajte ih. Irena Fučkar pokazat će nam kako je spasila stolić za dnevnu sobu od smetlišta.
Pogledaj originalni članak

Shabby chic namještaj tijekom posljednjih godina stekao je veliku popularnost. Razlozi se kriju u njegovoj romantičnoj strani i našoj želji da dom odiše toplinom, što shabby chic komadi namještaja svakako pružaju. No, tu je i mogućnost da sami svoj namještaj obrađujemo u ovoj tehnici a da za to ne moramo proći nikakvu posebnu izobrazbu. Usto, nećemo morati potrošiti puno novaca za redizajn, a dobit ćemo proizvod koji, iako ostruganih rubova i neravnomjerno nanaešene boje, zapravo izgleda prilično glamurozno i trendi.

Primjerice za redizajn starog stolića iz dnevne sobe Irena Fučkar utrošila je oko 200 kn. Diplomirana ekonomistica nakon posla u banci postaje shabby chic maherica - marljivo prikuplja pa onda redizajnira starinski namještaj i dekorativne predmete.

- U svojim radovima koristim bijele i pastelne tonove, cvjetne detalje i shabby chic stil kako omiljeni smjer u dizajnu jer istovremeno naglašava ljepotu nesavršenosti i romantiku u svakodnevici - govori Irena o svome hobiju. Osim shabby chica, bavi se i decoupageom, transferom, ručnim i oslikavanjem na staklu.

Želite li se i vi okušati u shabby chicu, neka vam Irenin makeover starog stolića bude inspiracija.

Foto: Privatni album

KORAK 1: Potrebno vam je: stolić, brusni papir, 3D šablona, 2D šablona, kit za drvo, akrilna boja za drvo, nove ručkice, patina, svijeća. Skinite ručke, izvadite ladice i krenite na posao. Stolić (uključujući i ladice) je prije svega potrebno fino izbrusiti brusnim papirom kako bi se skinuo sav lak i eventualna boja s njega. Prijeđite brusnim papirom svaki centimetar stolića.

Foto: Privatni album

KORAK 2: Kako bi dodatno ukrasili ladice, kitom za drvo i uz pomoć 3D šablone izradite ornamente koji će se nalaziti oko ručke.

Foto: Privatni album

KORAK 3: Obojite stolić u sivosmeđu nijansu akrilne boje za drvo. Pričekajte da se boja osuši te voskom premažite rubove stola kako biste kasnije lakše ostrugali rubove. Zatim nanesite bijelu akrilnu boju na suho i tada ostružite rubove brusnim papirom. Stavite nove ručke na ladicu, a na ornamente od kita stavite malo zlatne patine. I na koncu, ukrasite i rubove i površinu unutar stolića s bijelim motivima kako biste dobili romantični štih. Za to vam je potrebna 2D šablona - prislonite je na drvo i nanesite bijelu boju spužvicom preko nje.

Foto: Privatni album

>>VIDEO: Shabby chic nježan je, romantičan i topao

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.