Hit mjesto

Novo jako cool mjesto za ispijanje kave - Filteraj, u kojem čak i biljne napitke rade sami

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Novo jako cool mjesto za ispijanje kave - Filteraj, u kojem čak i biljne napitke rade sami
11.07.2022.
u 11:02
Taj svjež, ugodan i stilski vrlo smišljen prostor, majstorski prilagođen filozofiji i funkciji, u potpunosti je i ideja i ruku djelo mlade vlasnice i njenih suradnika
Pogledaj originalni članak

Ne pijemo kavu da se probudimo, nego se budimo da bi pili kavu“.  Kava, taj „čarobni“ napitak u kojem se s entuzijazmom uživa već više od tisuću godina, ne prestaje biti inspiracijom svih onih koji sudjeluju u procesu, od uzgoja bobica do konzumiranja iste.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća javlja se i termin „specialty coffee“ koji se veže za najvišu dostupnu kvalitetu kave, koristeći kavu jednog porijekla ili jednog posjeda.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Takva, generacijama uzgajana kava, koja prati određene uvjete nekomercijalnog uzgoja i proizvodnje, čija je selekcija kvalitete zrna nemilosrdna, zahtjeva poseban pristup pripremanja, edukacije, a mjesto gdje će se uživati u ispijanju ne može biti bilo koje - ono mora pratiti i živjeti tu filozofiju.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Jedno takvo mjesto zaživjelo prije nekoliko tjedana u Zagrebu. Filteraj u Vlaškoj 10 , mlade i simpatične Lori Brnčić, educirane baristice koja je svoje znanje stekla na Narodnom učilištu u Rijeci na dospecijalizaciji za baristu koju je vodio Domagoj Trusić iz Hug&Puncha.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Njena ljubav prema kavi, iskustvo u ugostiteljstvu i velika želja da ima svoje „specialty“ mjesto, koja je tinjala i stremila ka ostvarenju nekoliko godina, rezultirala je „Filterajom“ i suradnjom sa Hug&Punchom, dobavljačem specialty kave, pržionom i edukacijskim centrom u Matuljima.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Prostor za takvo nešto Lori nije bilo jednostavno pronaći jer kako kaže, „branding i prostor moraju biti u koherenciji“ , no lokal u koji se smjestio „Filteraj“ svidio joj se na prvu.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Taj svjež, ugodan i stilski vrlo smišljen prostor, majstorski prilagođen filozofiji i funkciji, u potpunosti je i ideja i ruku djelo mlade vlasnice i njenih suradnika. Smješten nekoliko stepenica ispod razine ceste, pod lukovima i sa svojim starogradskim šarmom idealno se uklopio u ideju jednostavnosti i čistoće prostora kako ga je Lori zamislila.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Ideja vodilja za koloristički identitet bile su, ni više ni manje, nego pločice koje je vlasnica postavila u šank, a jako su joj se svidjele. I iako ju je većina odgovarala od istih ona je odlučila da će pastelno plava, smeđa i bež boja, sa dodacima ciglasto crvene, biti boje koje će, kroz detalje, definirati prostor.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Dijelovi namještaja napravljeni su po narudžbi, a neki su čak i prenamijenjeni (barski stolci). Za noge od stola zaslužni su Kalan i Propet, a ploče stolova Lori je naručila iz Furnira jer nije ni mogla pronaći dovoljno velik stol koji bi postavila u prostor kao tzv. „community table“ ili zajednički stol, koji je i svojevrstan naglasak prostora za goste, a specifičan je jer omogućava komunikaciju između gostiju, čak i onih koji nisu zajedno došli popiti šalicu najbolje kave.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Vlasnica je čak i stolcima odlučila promijeniti njihovu originalnu boju pa ih je vješto ofarbala u boje koje se idealno uklapaju.

U prostoru je tek nekoliko stolova jer je to, kako kaže Lori, dio filozofije takvog mjesta. Prenatrpanost onemogućuje posvetiti se svakom gostu i uputiti ga u ponudu, a s obzirom da se ovdje radi o posebnoj kavi i posebnoj, to je jednostavno neophodno.

Da sama funkcija prostora komunicira sa gostima primjećuje se u raznim detaljima; polica sa kutijama punima zrna kave, staklenke sa bademima i zobi jer u „Filteraju“ se doista rade i tri vrste biljnog napitka; zobenog, kokosovog i bademovog mlijeka i to ga čini jedinim mjestom u zemlji koje radi svoje biljne napitke, a i torta, čiji komad možete pojesti uz kavu, stoji u etažeru na zajedničkom stolu. Ili pak slani zalogaji koji čekaju na šanku.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Šank je, naravno, najvažniji i najpomnije osmišljen dio „Filteraja“. U njega je Lori i najviše uložila jer se u njemu odvija i najvažniji dio priče - spravljanje kave. Svi aparati su vrhunski. La Marzocco aparat za kavu svojom reflektirajućom površinom „kruna“ je šanka i u njemu se ogleda prostor. U šanku se mogu primijetiti i aparati za spravljanje biljnih napitaka kao i svi ostali potrebni detalji i sastojci.

On je oformljen i koncipiran ispod svoda gdje se savršeno uklopio. Otvoren je i dostupan za vizualnu i verbalnu komunikaciju s gostima. Zanimljiva je i njegova drvena konstrukcija koja je napravljena na način da je u isto vrijeme iskorištena i kao skladišni prostor.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Neodoljiv detalj je i prozor koji, s vanjske strane, može poslužit kao mjesto za sjedenje i ispijanje kave.

Dio rasvjete čine žarulje visilice brenda „Creative Cables“ koje su se idealno i bojom i formom uklopile u prostor, a slike na zidu napravljene su, ni više ni manje nego, od mljevene kave.

Lori je pomoću iskustva, znanja i ljubavi prema onom što radi, stvorila jedan ugodan, održiv i nadasve šarmantan prostor, kakva je i ona sama, gdje je naglasak na spravljanju vrhunske kave, ali gdje ponuda ne završava samo na tom čudesnom napitku.

I kako kroz smijeh priča o pohvalama da, zbog vještine kojom je sama postavila plavi linoleum na pod oko šanka, može i promijeniti profesiju, nadamo se da će ipak zadržati ovu, vrsne baristice, koja će sa nama i dalje dijeliti svoje znanje o kavi i pripremati ju s umijećem.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.