Zagrebačka gastroscena

Novi prostori koji osvajaju i hranom i interijerom

Foto: arhiva
Novi prostori koji osvajaju i hranom i interijerom
13.03.2017.
u 08:15
Ugostitelji su shvatili da je gostima jako važna i atmosfera u kojoj objeduju, tu su pomaci veći nego oni na menijima
Pogledaj originalni članak

Priznajem, svaki put kad čujem da se u Zagrebu otvorilo neko novo mjesto koje nudi ukusnu hranu, srce mi poskoči kao zaljubljenoj šiparici. A ovog proljeća “ljubavni leptirići” bit će, čini se, dio svakodnevice. Naime, iako kalendarski proljeće još nije počelo, zagrebačka se gastroscena probudila iz zimskog sna i donosi brojna iznenađenja i uzbuđenja. Pritom ne mislim samo na senzacije za okusne pupoljke već i na uređenje interijera. Naime, osim što će biti zanimljivo pratiti kako se koji chef snašao na sceni i koliko je čiji meni hvaljen, zanimljivo je gledati i nadmetanje dizajnera interijera koji se trude slijediti filozofiju kuhinje restorana koji uređuju, a istodobno žele ponuditi nešto dosad neviđeno, drukčije, a ipak ne pretenciozno.

Pronjuškali smo malo po novootvorenim restoranima i ovaj smo se put isključivo bavili uređenjem interijera, a zaključak je da je vrijeme dosadnih restorana u kojima je jedina zvijezda tanjur, odnosno hrana na njemu, nasreću iza nas.

Svima dobro poznati restoran Baltazar na Novoj Vesi dobio je novi prostor i zove se B35, kao hommage 35. obljetnici rada restorana Baltazar i Speak Easy bar. Prostor je uređen po konceptu da svaki od spomenutih prostora unutar zajedničkog ima istaknut “vizualni identitet” koji se zajednički savršeno uklapaju u priču stvarajući jedinstveno carstvo hedonizma. Za interijer je zadužen hrvatski arhitekt Christian Rendulić iz arhitektonskog ureda Arhikultura. Kako je interijer osmišljen i da zadovoljava potrebe biznismena, restoran B35 sigurno vas neće razočarati. Novost restorana je speak easy bar, u kojem ćete moći probati i koktele koje priprema Roman Rabik, slavni hrvatski barmen.

Foto: arhiva

Kultno ime i atmosfera kakva je nekad bila tipična za Zagreb glavni su aduti novootvorene kavane Corso, koja nije na kultnom mjestu, već je premještena na Sigečicu. Uređenje interijera, koje evocira prošla vremena, djelo je ruku vlasnika, kipara Luke Lovrića koji je predmete koji se nalaze u kavani skupljao više od godinu i pol, koliko je uređivao prostor u vintage stilu. Ovaj kipar po struci, koji je godinama radio u ugostiteljstvu, većinu je kavane uredio sam, a antikvitete je pronalazio po raznim tavanima, podrumima, u oglasnicima... Smjestila se u “Staklenjaku”, kako se na Sigečici popularno zove kompleks izgrađen 50-ih za potrebe robne kuće i ugostiteljskog objekta.

Foto: arhiva

Bogato dekoriran interijer u Mesničkoj još s ulice privlači poglede, što i ne čudi kada ga krase lusteri ručno izrađeni od čaša, vaze koje izgledaju kao iz priča u „1001 noći”, stolovi prekriveni sedefom, strop u koji su ugrađene bočice parfema, zidovi prekriveni ručno izrađenom tapiserijom... Kombinacija industrijskog i modernog spojila se u malenom interijeru kapaciteta 30-ak restoranskih mjesta i neposrednog ugođaja.Na meniju je inovativna kuhinja koju pripremaju dva mlada chefa koristeći sezonske namirnice, pripremljene tako da uživate u svakom zalogaju. U Wavesu nude jednostavne zalogaje kao što su home made burgeri i sendviči, ali i ambiciozne “izlete” u razne svjetske kuhinje, poput tajlandske, indijske, indonezijske. Rijetkost u zagrebačkoj gastroponudi predstavlja ponuda jednostavnih jela za doručak.

Foto: arhiva

Na mjestu nekadašnjeg Šubićevca, pa onda i Baschiere, na raskrižju Šubićeve i Ulice fra Filipa Grabovca, svoja će vrata uskoro otvoriti restoran i bar El Toro. Sofisticirano uređenje, visoki gastronomski standardi, latinska kuhinja, kombinacija restorana i bara te ugodna atmosfera aduti su i glavni recept za uspjeh ovog restorana. Za izuzetno originalan i elegantan interijer, skulpturu bika, dizajn rasvjete pa i sam logotip zaslužan je arhitekt Christian Rendulić iz biroa Arhikultura. Kuhinju koja se temelji na konceptu hrane Latinske Amerike vodi iskusni i renomirani chef Mario Mihelj, koji dolazi s mjesta glavnog chefa u Mundoaki.

Foto: arhiva

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.