KUĆNA RADINOST

Napravite sami: u ovih 5 koraka do prekrasnog adventskog vijenca

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Napravite sami: u ovih 5 koraka do prekrasnog adventskog vijenca
28.11.2014.
u 12:00
Cvjećarica Svjetlana Todorović inspirira čitatelje Doma&vrta da se upuste u kreativnu avanturu
Pogledaj originalni članak

Prva adventska svijeća, koju ćemo zapaliti u nedjelju 30. studenoga, neslužbeno najavljuje za mnoge najsretnije i najuzbudljivije doba godine koje završava njegovim vrhuncem, blagdanom Božića. I za cvjećarku Svjetlanu Todorović ovo je najintenzivnije doba godine. Ona i njezine pomoćnice užurbano i po cijele dane u cvjetnom atelijeru na zagrebačkim Vrbanima izrađuju adventske vjenčiće. Nakon nedjelje, kada naši stolovi budu ukrašeni vjenčićem, na red u cvjećarnici Arkadija dolaze božićne dekoracije i aranžmani. 

Okrugli oblik vijenca simbolizira novi život i vječnost

Nekoć su se adventski vijenci, čija tradicija datira još od 1838., blagoslivljali u crkvi, a tek onda nosili kućama gdje se palila prva adventska svijeća. Danas je ta tradicija iščezla, kao i asketski način ukrašavanja vijenca. S godinama je, naime, osim svijeća, počeo dobivati i maštovite ukrase, neobične dekoracije te mijenjati oblik. Svjetlana Todorović uživa svake godine isprobavajući nove ideje i bezbrojne varijacije na temu igrajući se i interpretirajući tradiciju na nov način, no u neke stvari ipak ne dira. 

– Volim se kreativno izražavati i božićno vrijeme prava je prilika za to, no u adventskom vjenčiću uvijek zadržavam njegov oblik i četiri svijeće. Iznimku radim jedino kada to želi naručitelj. Vijenac ipak ima svoju duhovnu dimenziju koju treba poštovati – krug i svijeće simboliziraju novi život, vječnost i svjetlost – objašnjava Svjetlana dodajući kako njezini radovi, iako izgledaju lepršavi, neformalni, moraju slijediti svoju logiku i biti povezani u cjelovitu priču. 

Za naše je čitatelje Svjetlana pripremila vijenac kojim dominira srebrna boja, uz detalje u bijelim i antracit nijansama. Ovakvim odabirom tonova i ukrasa htjela je postići zimski, snježni ugođaj. Za čaše s lučicama umjesto običnih svijeća odlučila se pak jer uvijek želi isprobati neki novi materijal. Usto, Svjetlana se uvijek trudi slijediti i želje svojih kupaca, jer oni, prema dosadašnjem iskustvu, preferiraju neobične aranžmane. 

– Ljudi vole promjene i žele da je njihov aranžman drukčiji nego prošle godine. Rado biraju neke nove forme i materijale. Obično je to ono što ih najprije privuče. Vole također trendove u dekoriranju te im je, naravno, jako bitna ravnoteža i da je cjelokupni dojam efektan – kaže Svjetlana. 

Savjetuje da u izradi srebrnog vijenca, umjesto plastičnih, koristimo staklene perlice, kuglice i ostale dekoracije jer staklo ima ljepši i prirodniji sjaj.

*Ukoliko ste i vi izradili divan adventski vijenac, pošaljite nam sliku i objavit ćemo je!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.