Dvorište

Na ove stavke trebali bi misliti prilikom ugradnje vanjske rasvjete

Foto: shutterstock
Na ove stavke trebali bi misliti prilikom ugradnje vanjske rasvjete
18.12.2019.
u 06:00
Sa snagom od 40 do 75 W, vanjska bi rasvjetna tijela trebalo postaviti kreativno, ali i tako da obasjava zidove same kuće i čini je dovoljno sigurnom
Pogledaj originalni članak

Prilikom ugradnje vanjske rasvjete ne bi se smjeli voditi popločenim putevima ili stablima već bi se trebali voditi ključnim elementom, samom kućom, navodi familyhandyman.com te savjetuje što bi trebali raditi, a što izbjegavati prilikom ugradnje. 

Fokus rasvjete, kako smo naveli, sama je kuća, a prilikom postavljanja rasvjete na temelju nje same, potrebno je razmisliti o njenoj sigurnosti tijekom večeri te ugraditi rasvjetu tako da obasjava zidove, ali i sve arhitektonske detalje. 

S druge strane, rasvjeta, bilo ona zidna, bilo ona podna ne bi se smjela u velikom broju grupirati na jednom mjestu. Naime, dok to radite kako bi što više obasjali taj dio dvorišta, zapravo svu pažnju privlače postavljena rasvjetna tijela.

No, ukoliko želite istaknuti određenu skulpturu ili dio dvorišta, postavite nekoliko rasvjetnih tijela u različitim kutevima naspram objekta kako bi ga osvjetlili sa svih strana te istaknuli njegove slojeve, oblike i kreirali dramatičan efekt.

Ono što ne bi trebali raditi, raspoređivanje je rasvjete u ravnu liniju jer će djelovati više kao zrakoplovna pista nego kao topao i primamljiv prilaz domu. 

Foto: shutterstock

Rasvjetu možete postaviti i na kreativan način. Tako je recimo postavite tako da osvjetljava put iz donje perspektive, u kretivnim lukovima. S druge strane, pazite da ne pretjerate jer će onda rasvjeta krasti pažnju čitavog dvorišta. 

Važna stavka pri postavljanju rasvjete, odabir je ključnih rasvjetnih tijela, a pritom je važno misliti i o potrošnji energije pojedinačnog tijela. 

Naime, rasvjeta sa žarnom niti potrošit će više energije, a neće potrajati dugo koliko biste željeli. S druge strane, za vanjsku rasvjetu najbolji su odabir tijela od 40 do 75 vati. Upotreba žarulja s većom snagom kreirat će ružan odsjaj te će prilaz djelovati manje primamljivo.

Naposljetku, dobar su odabir i LED žarulje koje možete pronaći u različitim toplim nijansama, a troše i manje energije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.