velika promjena

Mlada obitelj mali stan u gradu zamijenila životom na seoskom imanju. Uživaju u svakoj sekundi

Foto: IKEA
Foto: IKEA
Foto: IKEA
Foto: IKEA
Foto: IKEA
Foto: IKEA
Foto: IKEA
Foto: IKEA
Foto: IKEA
Foto: IKEA
Foto: IKEA
Foto: IKEA
Foto: IKEA
Foto: IKEA
Foto: IKEA
Foto: IKEA
Foto: IKEA
Foto: IKEA
11.06.2023.
u 07:00
Dom su opremili rješenjima iz Ikee što im je omogućilo da i sa skromnim budžetom urede svoj novi dom baš onako kako su zamislili
Pogledaj originalni članak

Mlada obitelj odlučila se na prilično radikalan potez - iz velikog grada otišli su na selo. Odlučili su se za mirniji, i kako kažu, svježiji život na selu. Priroda im je prvi susjed, a njihov siguran i topao dom mjesto je na kojem mala djeca imaju slobodu učiti, igrati se i odrastati. I jednostavno biti djecom! Dom su opremili rješenjima iz Ikee što im je omogućilo da i sa skromnim budžetom urede svoj novi dom baš onako kako su zamislili.

Foto: IKEA

Zašto ste se preselili na selo?

- Voljeli smo život u gradu, ali bilo je teško ugurati veliku obitelj u mali stan. Sanjali smo o selidbi u veći prostor s manjom najamninom gdje bi naši mališani mogli odrasti malo bliže prirodi. Kad smo oboje dobili priliku raditi na daljinu, odlučili smo to i učiniti - ponosno ističu.

Foto: IKEA

Što vam je bilo bitno kad ste uređivali ovu kuću?

- Kada netko uđe u naš dom, želimo da odmah osjeti da je obitelj na prvome mjestu. Odabrali smo veće komade namještaja da bi svi mogli biti na okupu (primjerice, našu veliku sofu savršenu za petak navečer!) i dodali smo područja za aktivnosti i odlaganje samo za djecu. Također smo se odlučili za tradicionalniji stil da bismo naglasili osjećaj života na selu.

Foto: IKEA

Kako ste svoj dom učinili funkcionalnim za veliku obitelj?

- Prostor za odlaganje, odlaganje, i još odlaganja. Uz troje djece i avanture seoskog života dolazi puno stvari, stoga smo morali pronaći dobra mjesta na koja ćemo to sve spremiti. Stvari koje djeca često upotrebljavaju čuvaju se na niskim mjestima koja je lako dosegnuti, da bi sami mogli pronaći što traže i kasnije to pospremiti.

Foto: IKEA

Zabava i kreativnost važni su dijelovi ovog doma?

- Da! Uistinu vjerujemo u učenje kroz činjenje, stoga smo pokušali svako područje u kući učiniti mjestom na kojem cijela obitelj može stvarati ili se igrati. Blagovaonica nije samo mjesto gdje sjedamo za zajedničke obroke, to je također mjesto gdje s djecom uživamo u umjetničkim hobijima, brinemo se za biljke, zajedno čitamo i radimo od kuće.

Foto: IKEA

Nedostaje li vam nešto iz grada?

- Internet je ovdje puno sporiji... i nema toliko restorana! Ali zbog toga još više cijenimo kvalitetnu hranu spravljenu doma. Sada kada imamo vrt, sami uzgajamo svoje voće i povrće, koje obožavamo u kuhinji pretvarati u ukusne obroke ili slastice.

Foto: IKEA

Koji vam je najdraži dio kuće?

- To je teško pitanje. Volimo svaku prostoriju, ali, kao zaposlenim roditeljima, spavaća soba predstavlja nam oazu mira i udobnosti na kraju napornog dana. U njoj se nalazi iznimno udoban krevet, prostrani ormari, čak i dodatni prostor za rad za situacije kada jedno od nas treba mir i tišinu za slanje e-pošte.

Foto: IKEA

Imate li savjete povezane s dijeljenom dječjom sobom?

- Oni su još maleni pa se jedna soba za njih troje pokazala dobrim rješenjem. S obzirom na to da puno vremena provode u igri na otvorenom i u drugim dijelovima kuće, nismo sve morali strpati u nju. Ima dovoljno prostora za njihove krevete, odjeću i nekoliko najdražih igračaka. Da bismo se pobrinuli da je sve za njih sigurno, učvrstili smo namještaj i kabele za zid i odabrali smo igračke i posteljinu koji su prikladni za djecu svih dobi i koja ne sadrži otrovne kemikalije.

Foto: IKEA

Koji je najbolji dio dana?

- Kupanje navečer uvijek je posebno. Čak i kad su djeca puna blata i pospana (a tako je većinu vremena!), kada slušamo priče o njihovim avanturama i čemu se raduju idućeg dana, shvaćamo da je selidba ovdje bila dobra odluka.

Foto: IKEA

Koji dio kuće vam olakšava život?

- Trenutačni rekord za vrijeme koliko je košara za rublje bila prazna u našoj kući iznosi otprilike petnaest minuta, stoga je praonica doista izmijenila naše živote. Od sortiranja, ribanja i namakanja do pranja, sušenja i glačanja – ova se prostorija brine za sve. Čak smo prošli vikend ovdje obojali naše zavjese!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

FI
Fileki
10:19 11.06.2023.

Kolko ikea plaća za ovakve izmišljotine?