Kamini su od pamtivijeka omiljeni u interijerima, što kao vrsta grijanja što kao divan dekor. Kamine je potrebno povremeno očistiti, a i znati kako ih pravilno koristiti. Donosimo nekoliko savjeta:
Koristite čisto gorljivo drvo i znajte kako "tvrda" drva izgaraju čišće. Kamin nikad ne pretrpavajte, lako je ponovo ubaciti kladicu. U kamin ne ubacujte različite otpatke.
Čađava staklena vrata kamina najlakše je očistiti pepelom. Mokru spužvicu stavite u pepeo primite si ribanja. Neće biti teško i neće trajati dugo. Na kraju sve isperite čistom vodom. Vratašca od kamina mogu se očistiti i mješavinom vode i octa.
Manje pepela u ložištu bit će ako se u njega baci i malo soli. Ipak, treba znati da će sol ugasiti plamen, a to koristite samo kad želite ugasiti vatru.
Prije svake ogrijevne sezone pozovite dimnjačara da pregleda i dimnjak i ložište te ga kvalitetno očisti. Po potrebi zamijenite pohabane dijelove.
Kada čistite kamin stavite masku za lice kako ne biste udahnuli prašinu. Uokolo kamina prostrite stare novine kako ne biste uništili i oštetili pod.
suha drva od minimum dvije godine