ORGANIZACIJA

Kako uvesti red u malenu kuhinju?

Foto: Promo fotografija
Kako uvesti red u malenu kuhinju?
01.08.2017.
u 08:09
Ako nemate na raspolaganju puno kvadrata, tada skladištenje i prostor za pohranu mogu biti problem
Pogledaj originalni članak

Velika prostrana kuhinja s mnoštvom uređaja, ormarića za pohranu, otokom i šankom pravi je san za mnoge vlasnike domova. Idealna za kuhanje i druženje, velika kuhinja osigurava puno prostora koji se može koristiti za skladištenje namirnica te mnogobrojnih, ponekad beskonačnih, kuhinjskih pomagala.

Ako nemate na raspolaganju puno kvadrata, tada skladištenje i prostor za pohranu mogu biti problem. Nered se lako i brzo nakupi na malim radnim površinama, stoga je od presudne važnosti takve kuhinje održavati besprijekorno organiziranima. Donosimo savjete stručnjakinje za organizaciju doma Amelie Meene.

Najčešće korišteno

Pribor i pomagala koja koristite svakodnevno trebaju vam biti na dohvat ruke. "Odaberite jednu dobru dasku za rezanje i oslonite je na zid iza slavine", savjetuje Meena. Skupite pribor kojim najčešće kuhate i izložite ga u dekorativnoj posudi ili vrču. Sve ostalo pospremite.

Foto: Thinkstock
otvorene police kuhinja

Ako ne pripada kuhinji – maknite ih kuhinje

Prilično jednostavan savjet: ako nečemu nije mjesto u kuhinji, tada ne bi smjelo biti u kuhinji. "Lijekove držite u kupaonici ili ormariću s lijekovima, uredske potrepštine držite u stolu ili kućnom uredu, a sredstva za čišćenje u za to određenom ormaru ili ormariću", savjetuje stručnjakinja za organizaciju.

Organizirajte ormariće po frekvenciji

Ovisno o tome koliko često koristite određena pomagala, tako ih i grupirajte po ormarićima. Primjerice, čaše, tanjure i zdjele držite na najnižoj polici gornjih ormarića, u razini očiju, dok teže stvari, poput lonaca i tava držite u donjim ormarićima. Kalupe za pečenje torti, pladnjeve za posluživanje i slične predmete držite na najvišim policama jer ih rjeđe koristite.

Foto: IKEA

Ne zaboravite na smočnicu

Uvedite red u smočnicu redovitim probirom namirnica kojima je istekao rok trajanja. Također, grupirajte namirnice i prebacite ih u staklenke i limenke. Tjesteninu prebacite u doze i držite ih blizu konzervama ili staklenkama pelata. Čajeve složite jedna na drugi, a držite ih blizu začina.

Iskoristite moć boje

"Plan boja može osigurati uredan dojam, prostranost i prozračnost čak i najmanjim kuhinjama", tvrdi Meena. Razmotrite mogućnost korištenja monokromatske sheme kada su u pitanju kuhinjska pomagala i svakodnevni "pomagači" jer ćete tako izbjeći dojam nereda među loncima i tavama.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.