kućni otpad

Recikliranje jestivog ulja? Može, ali valja se držati nekih pravila

Foto: Shutterstock
jestivo ulje
Foto: Shutterstock
jestivo ulje
31.07.2015.
u 10:00
Korišteno jestivo ulje možemo reciklirati i koristiti barem dva puta. Ipak, pod određenim uvjetima
Pogledaj originalni članak

Čak i ako niste ljubitelji pržene hrane, sigurno se i u vašem kućnom otpadu nađe ulje. A to je jedan od velikih zagađivača. Primjerice, samo u Italiji baci se oko 200.000 tona jestivog ulja u okoliš što uzrokuje onečišćenje tla i vode. Kako to spriječiti?

Stručnjaci predlažu recikliranje jestivog ulja za novo prženje. Učinite to u nekoliko koraka: procijedite ulje kroz gazu da eliminirate ostatke hrane. Ulje u kojem se pržilo povrće nije preporučljivo koristiti za prženje mesa.

Foto: Shutterstock

Reciklirano ulje treba držati na hladnom, tamnom mjestu, u hermetički zatvorenoj posudi. Ulje prolazi oksidaciju pa ga je dobro staviti u hladnjak.

Prije ponovnog korištenja jestivog ulja, provjerite izgled i miris. Ako se užeglo ili promijenilo boju nemojte ga koristiti. Prije ponovnog korištenja jestivo ulje treba zagrijati na temperaturi od 190 ° C kako bi se uklonili svi mikroorganizmi zagađivači. Ako se prilikom zagrijavanja počne pušiti, nije za upotrebu.

>>Za moderne kućanice: posuda za cvijeće koja reciklira vodu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.