Kolumna

ADAPTACIJA Kako je stan od 34 m2 dobio sobu za prvašića

Foto: Ivan Frleta
adaptacija 10
Foto: Ivan Frleta
adaptacija 10
17.12.2014.
u 09:00
Želite li da Ivan adaptira i vaš stan ili imate li bilo kakvo pitanje za njega, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net
Pogledaj originalni članak

Jednosoban stan površine 34,00 m2 sastoji se od dnevnog boravka, kuhinje s blagovanjem, spremišta, kupaonice i hodnika. U stanu živi četveročlana obitelj, roditelji s dvoje predškolske djece. Starije dijete kreće u školu iduću jesen i stoga im je nužno potrebna dodatna dječja soba. Spavaću sobu je moguće dobiti uz minimalne zahvate na način da se kuhinja i blagovanje projektiraju u prostoriji dnevnog boravka i tada se dječja soba može organizirati u prostoriji iz koje su izmješteni.

Navedeni pristup zahtjeva najmanja novčana ulaganja, ali mana mu je loše funkcioniranje dnevnog boravka i sama činjenica da su roditelji primorani spavati u istoj prostoriji gdje se priprema hrana. Rješenje koje ću prikazati je složenije i skuplje za realizaciju, ali pruža daleko veću kvalitetu života u stanu.

Foto: Ivan Frleta

Dnevni boravak sam organizirao u sredini tlocrta i pripojio sam mu veći dio prostora koji trenutno zauzima hodnik. Na taj način sam zadržao identičnu veličinu dnevnog boravka, a jedina razlika u odnosu na postojeće stanje je smještaj stola za blagovanje u prostoriji dnevnog boravka. Površina od 17.50 m2 je dovoljna za potrebe dnevnog boravka i blagovanja. Dječju sobu i kuhinju sam projektirao u dijelu tlocrta koji trenutno zauzima dnevni boravak. U obje prostorije se ulazi iz dnevnog boravka i minimalnih su dimenzija, ali dovoljno velike za kvalitetno ispunjavanje funkcije.

Dječja soba ima površinu 7,00 m2, prirodno je osvjetljena i ventilirana. Dva radna stola standardnih dimenzija i kreveti 'na kat' zadovoljavaju potrebe dvoje djece za rad i odmor. Kuhinja ima površinu 4,20 m2, indirektno je osvjetljena, a ventilacija će se morati osigurati mehaničkim putem preko pročelja zgrade. Najveća prednost ovog rješenja je upravo ta kuhinja u zasebnoj prostoriji koja se kliznim vratima može odijeliti od ostatka stana. Kupaonicu nisam mijenjao iako ju je moguće povećati na prostor koji zauzima spremište ako korisnici žele.

Foto: Ivan Frleta

Želite li da Ivan adaptira i vaš stan ili imate li bilo kakvo pitanje za njega, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net!

Trebate nam poslati postojeći tlocrt s barem jednom dimenzijom, zatim, koji su korisnici stana, koje prostorije žele imati te imate li neku specifičnu želju. Ne bi bilo loše da pošaljete fotografije.

Napomena: Potrebno je sve mjere kontrolirati u naravi. Ne odgovaramo za eventualna odstupanja u odnosu na stvarno stanje. Za točne nacrte potrebno je izvršiti snimak postojećeg stanja. Ukoliko ste zadovoljni s rješenjem možete stupiti u kontakt s arhitektom radi ostvarivanja suradnje na projektu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
14:25 19.12.2014.

Oprostite, ali ovo mi se cini neprakticno i onaj prozor morate dijeliti po sredini. Ovako je optimalno iskoristen svaki centimetar, ali je puno skuplje. Nije li bilo jednostavnije od kuhinje napraviti sobu i instalacije povuci na zid u boravku, tako se dobije kuhinja sa boravkom, a hodnik je toliko velik da se mogu staviti svi ugradni ormari i ostatak stana nije zagusen namjestajem i dobiva na velicini.

FF
frleta.f
09:54 13.01.2015.

U parvu ste da je ovo rješenje skuplje i kompliciranije. Rješenje koje spominjete sam opisao na početku teksta i iskomunicirano ga s korisnicima. Smatram da je korisnije na portalu prikazati najkvalitetnije rješenje bez obzira na cijenu. Mislim da je teško kvantificirati kvalitetu životnog prostora novcem. Zahvaljujem na komentaru.