Ziziphus zizyphus

Žižula

Foto: Thinkstock
Žižula
01.12.2016.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Žižula je grmolika biljka ili manje stablo, s gustom krošnjom. Na granama se nalazi veliki broj oštrog trnja i manje, lisne grančice duge do 25 cm. Na lisnim grančicama rastu manji, duguljasti, sjajni, kožnati i blago nazubljeni listovi. Cvjetovi su maleni, privlačni pčelama. Plodovi su jajasti i oblika masline, kao nedozreli su svijetle zelene boje. U rujnu počinju mijenjati boju, lagano žute, a zatim poprimaju jarku crveno-narančasto-smeđu boju. Plodovi se beru početkom listopada. Meso ploda je svijetle, žućkasto-zelene boje, prijatnog, slatko-kiselog okusa, a u sredini je tvrda koštica. Žižula raste u toplim krajevima i otporna je na temperaturne razlike.

Primjena: Plod se preporučuje zbog visokog sadržaja korisnih sastojaka i vitamina C, za sniženje krvnog tlaka i za liječenje želučanih i crijevnih tegoba. Plodovi, lišće i kora žižule koriste se u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova i čajeva. Plod se jede sirov, ali djelomično ili potpuno osušen. Od plodova žižule rade se marmelade, sokovi i rakija. 

Napomena: Stablo naraste 2 – 5 metara u visinu, možemo ga oblikovati kao grm. Obrezivanje nije potrebno, odstranjuju se samo suhe grane ili one koje previše izrastaju iz krošnje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.