Lobelia erinus

Lobelija

Foto: Flora magazin
Lobelija
01.12.2016.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Lobelija je malena, jednogodišnja cvatuća biljka grmolika ili visećeg rasta, sitnih cvjetova i listova. Potječe iz Južne Afrike. Preferira hranjiva tla bogata organskom tvari, dobre propusnosti za vodu. Voli sunce, ali ne i veliku vrućinu, pa ju je u predjelima s vrućim ljetima bolje posaditi u polusjenu.

Cvate od svibnja do prvih mrazova s jednom stankom sredinom ljeta kada ju treba potaknuti na ponovnu cvatnju. Tada se vrhovi izboja s ocvalim cvjetićima lagano podrežu, biljka prihrani i redovito zalijeva. Jednostavni ili ispunjeni cvjetići dolaze u nijansama od indigoplave, purpurnoplave, ljubičaste do bijele, često s bijelim ili žutim "okom" u sredini cvijeta.

Kultivari tamnijih nijansi cvjetova često se odlikuju zagasito brončanom ili zeleno-vinskom bojom listova. Kultivari svijetlih nijansi kao i oni bijele boje imaju zelene do tamnozelene listove. Zanimljivo je da ju ne napadaju štetnici. Mladim biljkama uzgojenima iz sjemena treba podrezati rastuće vrhove radi kompaktna, grmolika rasta, pa time i obilnije cvatnje.

Primjena: na gredicama i rubovima gredica, kao pokrivač tla, na kamenjarima, suhozidima, pužući oblici za viseće i prozorske posude te košare.

Napomena: Plava boja lobelije najljepša je i najživlja plava boja među vrtnim cvijećem. Sadnjom lobelije u kaskadama niz kamene zidove dočaravaju se slapovi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.